Dani Ljudevita Gaja


Ove godine navršilo se 145 godina od smrti Ljudevita Gaja. Tim povodom POU Krapina krenulo je sa organizacijom „DANA LJUDEVITA GAJA I HRVATSKOG NARODNOG PREPORODA“ sa željom da se manifestacija održava i narednih godina. Ljudevit Gaj je utisnuo neizbrisiv pečat u hrvatskoj povijesti, a uloga koju je odigrao u buđenju nacionalne svijesti i stvaranju kulturnih i političkih preduvjeta za objedinjavanje hrvatskih zemalja u jedinstvenu cjelinu jedva da se može procijeniti. Delegacija predstavnika Grada Krapine, Osnovne škole "Ljudevit Gaj" Krapina, KUD-a Ilirci i Pučkog otvorenog učilišta Krapina obišla je na dan njegove smrti, 20. travnja, arkadu iliraca na Mirogoju te položila vijenac i zapalila svijeće. Dani Ljudevita Gaja i hrvatskog narodnog preporoda održavali su se od 11. – 14. svibnja, a sastojali su se od literarne manifestacije na koju su radove na temu „Gaj i njegovo doba“ slali učenici osnovnih i srednjih škola, filatelističke izložbe na temu „Gaj i hrvatski narodni preporod“ te koncerata „Gaju u čast“ Hrvatske filharmonije i solista koji su se održali u Krapini i Zagrebu. Uz Dane Ljudevita Gaja za posjetitelje je bio otvoren i Muzej Ljudevita Gaja, odnosno, njegova rodna kuća. Za sve posjetitelje bio je slobodan ulaz.

- četvrtak, 11.5.2017. – Mala dvorana POU Krapina Ove godine poziv na literarni natječaj upućen je osnovnim i srednjim školama KZŽ kao i školama koje nose ime Ljudevita Gaja. Na natječaj je prispjelo 17 radova iz 6 osnovnih škola i 4 rada iz Srednje škole Krapina. Prosudbena komisija u sastavu: Dunja Belošević prof., Gordana Kučinić prof., Jasna Leljak prof., Stjepan Varjačić, prof. odabrala je 15 radova za objavu u Zborniku među kojima su i nagrađeni radovi. 1. nagradu u kategoriji osnovnih škola osvojila je Helena Dolovčak učenica 8. razreda OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko za rad „Dosanjani san“, učiteljica Marija Bolšec 2. nagrada pripala je Lovri Hanžeku učeniku 7. razreda OŠ Belec za rad pod nazivom „Srce kao džepni sat“, voditelj Mario Šimudvarac, dok je 3. nagradu u kategoriji osnovnih škola osvojio je Noa Sirovec učenik 6. b razreda OŠ Augusta Cesarca Krapina za rad pod nazivom „Dragi moj Gaju“, učiteljica Gordana Kučinić

U kategoriji srednjih škola 1. nagradu osvojila je Lana Jurak učenica 3. razreda Srednje škole Krapina za rad pod nazivom „Neobičan susret“. 2. nagradu osvojila je Ivana Galović učenici 3.d razreda Srednje škole Krapina, za rad pod nazivom „Ostvarenje sna“, a 3. nagradu Nives Osredečki učenici 2. razreda Srednje škole Krapina, za rad „Šetnja kroz vrijeme“. Prosudbena komisija odlučila je pohvaliti rad „Dan kada sam upoznala Ljudevita Gaja“, Antonije Krsnik, učenice 3. d razreda Srednje škole Krapina mentorica svim učenicima bila je prof. Dunja Belošević.

Sve nagrađene radove tom su prilikom interpretirali sami autori.

Bogatom i raznovrsnom programu u Maloj dvorani POU Krapina u velikoj su mjeri pridonijeli i učenici Srednje škole Krapina čija je mentorica bila prof. Sanja Ranogajec. Dodjela nagrada upotpunjena je kratkim osvrtom na obilježavanje “Gajeva dana” u SŠ Krapina. Prezentaciju su izradili Željka Pernjek (3.c) i Valentino Kunštek (3.c), a prezenterica Sofija Frljužec (3.c) ponosno je istaknula da su učenici trećih razreda već 11. godinu zaredom proslavili “Gajev dan”! Naročito je dojmljiv bio kratki film o “Gajevu danu” koji su snimili učenici Filip Pavić i Karlo Cesarec iz 4.c razreda. Program je vodio sjajan voditeljski par Lucija Kiseljak (3.d) i Jan Puljek (4.c) koje je pripremila prof. Dunja Belošević. Na kraju programa okupljeni su mogli uživati u ukusnom Gajevu čaju koji su na radionici u SŠ Krapina pripremili učenici: Tomislav Krklec, Petra Ovčar, Leona Pernjek i Tea Puh iz 3.ct razreda s voditeljicom prof. Marijom Vincelj.

Krapinčan Nikola Jokić, grafički dizajner nacrtao je lik Ljudevita Gaja koji je otisnut na majice koje su dobili svi nagrađeni kao i svi izvođači programa, dječji pjevački zbor „Ilirčeki“ i učenici Osnovne glazbene škole Krapina.

U glazbenom dijelu programa nastupio je dječji pjevački zbor „Ilirčeki“ i učenica OGŠ Krapina Amdeja Rigač.

Nadamo se da će manifestacija “Dani Ljudevita Gaja i hrvatskog narodnog preporoda”, kao što su to u svojim pozdravnim govorima istaknuli Drago Kozina, dogradonačelnik, i Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina, zaživjeti te da je ovogodišnji program tek početak jedne lijepe tradicije u Krapini.

- petak, 12.5.2017. – Galerija grada Krapine U Galeriji grada Krapine je se u suradnji sa Filatelističkim društvom Zaboky u petak 12. svibnja otvorena filatelistička izložba na temu Ljudevit Gaj i hrvatski narodni preporod uz prigodni glazbeni program učenika Osnovne glazbene škole Krapina Amadeje Rigač, Filipa Černjava i Jelene Daković. Nazočne je tom prilikom pozdravio dogradonačelnik grada Krapine Drago Kozina koji je izložbu i otvorio. Ivan Drašković, tajnik Filatelističkog društva Zaboky, upoznao nas je sa eksponatima koje smo imali priliku vidjeti u prostorima Galerije i predstavio prigodni žig „Dana Ljudevita Gaja i hrvatskog narodnog preporoda“. Izložba ostaje otvorena do 9. lipnja.

- subota, 13.5.2017. – Festivalska dvorana U subotu, 13. svibnja u Festivalskoj dvorani održan je koncert Gaju u čast. Nastupio je ansambl Hrvatske komorne filharmonije koji su priredili glazbene brojeve za solističke nastupe i nastupe ansambla. Kao solisti, nastupili su sopranistica Klasja Modrušan, mezzosopranistica Lea Bulić i bariton Alen Ruško. Cijeli program u odori Ljudevita Gaja vodio je istaknuti zagorski umjetnik Adam Končić, a izvođači su također nosili originalnu garderobu, kostime iz razdoblja hrvatskog narodnog preporoda, koje je ustupio Muzej grada Zagreba. Na koncertu je nastupio i zbor Osnovne glazbene škole Krapina i FS “Viline”.

- nedjelja, 14.5.2017. – Preporoda dvorana palače Narodnog doma, Zagreb

Koncert “Gaju u čast” bio je izveden i u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu što je ujedno bio i završetak četverodnevne manifestacije “Dani Ljudevita Gaja i hrvatskog narodnog preporoda”. Koncertu su nazočili: gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović, kandidat za gradonačelnika grada Zagreba dr.sc. Drago Prgomet i Krunoslav Katičić kandidat za zamjenika, predstojnik ginekološkog odjela Petrove bolnice dr.sc. Mislav Herman, predsjednica njemačko-hrvatskog društva u Münchenu Antonija Mirna Bäthmann, tajnik sinode zagrebačke nadbiskupije dr.sc. Denis Barić, dr.sc. Dubravka Brezak Stamać, dr. sc. Agneza Szabo, Ivanka Milković s. Cecilija, voditeljica programa Zaklade Marija De Matias i ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović. Koncert u Zagrebu je bio humanitarni u korist Zaklade Marija De Mattias.Online galerija

Dani Ljudevita Gaja
Ravnatelj: 049/370-561
Financije: 049/370-561
Obrazovanje: 049/370-561
Galerija grada Krapine: 049/370-810
Muzej Ljudevita Gaja: 049/370-810
E-mail: pou@krapina.hr