Galerija grada Krapine

Galerija grada Krapine djeluje u okviru Pučkog otvorenog učilišta Krapina, a smještena je u kući odvjetničke obitelji Majcen sagrađene u drugoj polovici 19. stoljeća u neoklasicističkom stilu. Predstavlja reprezentativni objekt te epohe, a ima i povijesnu vrijednost jer su se u njoj okupljala poznata imena naše povijesti u Ilirsko doba. U ovoj se kući biskup Josip Juraj Strossmayer koji je bio veliki prijatelj obitelji Majcen, sastao sa Ante Starčevićem, a dr. Vlatko Maček je 1912.godine bio advokatski pripravnik kod dr. Josipa Majcena. Potomci obitelji Majcen, kćeri Zdenka i Nada Majcen poklonile su kuću gradu sa namjenom da nakon njihove smrti u njoj bude galerija.

više


Stalni postav slika - Vesna Sokolić i Milan Berbuč


Povodom obilježavanja dana Grada Krapine u Galeriji grada Krapine je 1. prosinca 2012. otvorena izložba slika akad. slikara Vesne Sokolić i Milana Berbuča. Dvadesetak izloženih radova donacija su Vesne Sokolić Galeriji grada Krapine i činit će stalni postav Galerije. O autorima je na otvorenju izložbe govorila dr. sc. fake rolex sale Ivanka Reberski.
više


Privremeni muzejski postav - Arheološko blago Starog grada Krapine


U Galeriji grada Krapine je povodom Dana Grada Krapine 4. prosinca 2012. otvoren privremeni muzejski postav Arheološkog blaga Starog grada Krapine. Otvorenje je bilo popraćeno prezentacijom Arheološko-povijesnog lokaliteta Stari grad Krapina. Govornici su bili dr. sc. Agneza Szabo, dr. sc. chanel replica sale Tatjana Tkalčec iz Institut za arheologiju, Zagreb i Sanda Zenko iz Ministarstva kulture RH, Konzervatorskog odjela u Krapini. Privremeni muzejski postav otvorio je gradonačelnik grada Krapine Josip Horvat.
više


Mala dvorana


Uz ovogodišnji ZGF Krijesnica u zajedničkoj organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Krapina i Radija Hrvatsko zagorje Krapina u utorak 3. listopada 2017. u Maloj dvorani POU Krapina održano je javno snimanje emisije „Kajkavska vura“, uz otvorenje izložbe slika „Zvirek sega“, Marije i Ivana Čukelja te „Svetokriške rožice“, Sekcije Rukotvorina KUD-a Sveti Križ Začretje.
više


Muzej Ljudevita Gaja

Ljudevit Gaj rođen je 8. srpnja 1809. godine u Krapini. Otac Ivan bio je krapinski ljekarnik, a majka Julijana Gaj, rođena Schmit bila je za svoje vrijeme prilično obrazovana žena. U Gajevoj kući se u doba njegova djetinjstva govorilo njemačkim, a tek kasnije hrvatskim jezikom. Osnovnu školu i prvi razred gimnazije završio je u Krapini, a zatim je prešao na njemačku gimnaziju u Karlovcu. Nakon srednje škole pošao je na studij filozofije u Beč, a onda u Graz. Doktorirao je 1834. u Leipzigu.


više


Stari grad

Iz oskudnih pisanih podataka saznajemo da se Krapina prvi puta spominje 1193. godine, a o utvrđenom gradu listine govore tek u 13. stoljeću. Pisani podaci malo govore, ali je čovjek ovdje živio već u dalekoj prošlosti o čemu se saznalo 1899. godine otkrićem naselja fosilnog čovjeka. Ruševine Staroga grada s uščuvanom predajom svjedoče da su na krapinskom području dolazile i prolazile, nastajale i nestajale ljudske civilizacije. Na ovom području su živjeli Iliri koje su pokorili Rimljani, ali o tome nema neposrednih pisanih dokumenata. Pretpostavlja se da je tu bila ilirska naseobina koju su Rimljani preuzeli od Ilira. U južnom dijelu Krapine, Mihaljekovom jarku naišlo se prilikom kopanja temelja za gradnju kuće na dijelove rimske ceste, a 1895. iskopana su i dva rimska žrtvenika posvećena Jupiteru s imenima donatora konzularnih beneficijarija. Mihaljekov jarek ležao je najvjerojatnije na toj rimskoj cesti što je vodila iz Ptuja kroz dolinu Krapine prema Savi.

više


Forma prima

Park skulptura «Forma prima» jedinstveni je park suvremenih drvenih skulptura na otvorenom u Hrvatskoj. Zbirka je to više od 30 skulptura velikog formata koje potpisuju najpoznatija imena svjetskih i domaćih kipara 80-tih godina 20. stoljeća. Park ima svojstvo kulturnog dobra i upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

više

Noć muzeja


12. Noć muzeja u Galeriji grada Krapine ove je godine bila u znaku Festivala kajkavskih popevki Krapina, jednog od najstarijih festivala u Lijepoj našoj (1966. – 2016.). Tijekom proteklih 50 godina na koncertima Festivala kajkavskih popevki izvedeno je preko tisuću novih skladbi, od kojih su mnoge stekle široku popularnost, a mnoge su postale dio koncertnog repertoara vokalnih solista koncertne i zabavne glazbe. U suradnji sa Društvom za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Radio Kajem pripremljen je bogat program.
više o programu


Ljeto u Krapini


Pučko otvoreno učilište Krapina i ove je godine jedan od organizatora „Ljeta u Krapini“ uz Grad Krapinu i Turističku zajednicu grada Krapine. Naši će sugrađani svakako pronaći ponešto za sebe. Ulaz na sve programe je besplatan.
više o programina


Tjedan kajkavske kulture


Sve Krapinčane i njihove goste svake godine početkom mjeseca rujna tijekom Tjedna kajkavske kulture očekuje pregršt događanja od kulturno-umjetničkih, pa do zabavno - glazbenih i sportskih, a sve u čast našeg premilog KAJA koji se slavi na svakom koraku.
više o programina


Noć kazališta


Ove godine NOĆ KAZALIŠTA održala se u subotu 19. studenoga, osmi put zaredom, a u njoj je sudjelovalo 86 institucija na 77 lokacija u 46 mjesta u Republici Hrvatskoj. Ove se godine moglo pogledati 145 predstava i sudjelovati na 50-ak popratnih programa.
više o predstavama


Ravnatelj: 049/370-561
Financije: 049/370-561
Obrazovanje: 049/370-561
Galerija grada Krapine: 049/370-810
Muzej Ljudevita Gaja: 049/370-810
E-mail: pou@krapina.hr