Galerija grada Krapine

Galerija grada Krapine djeluje u okviru Pučkog otvorenog učilišta Krapina, a smještena je u kući odvjetničke obitelji Majcen sagrađene u drugoj polovici 19. stoljeća u neoklasicističkom stilu. Predstavlja reprezentativni objekt te epohe, a ima i povijesnu vrijednost jer su se u njoj okupljala poznata imena naše povijesti u Ilirsko doba. U ovoj se kući biskup Josip Juraj Strossmayer koji je bio veliki prijatelj obitelji Majcen, sastao sa Ante Starčevićem, a dr. Vlatko Maček je 1912.godine bio advokatski pripravnik kod dr. Josipa Majcena. Potomci obitelji Majcen, kćeri Zdenka i Nada Majcen poklonile su kuću gradu sa namjenom da nakon njihove smrti u njoj bude galerija.

više


Stalni postav slika - Vesna Sokolić i Milan Berbuč


Povodom obilježavanja dana Grada Krapine u Galeriji grada Krapine je 1. prosinca 2012. otvorena izložba slika akad. slikara Vesne Sokolić i Milana Berbuča. Dvadesetak izloženih radova donacija su Vesne Sokolić Galeriji grada Krapine i činit će stalni postav Galerije. O autorima je na otvorenju izložbe govorila dr. sc. fake rolex sale Ivanka Reberski.
više


Privremeni muzejski postav - Arheološko blago Starog grada Krapine


U Galeriji grada Krapine je povodom Dana Grada Krapine 4. prosinca 2012. otvoren privremeni muzejski postav Arheološkog blaga Starog grada Krapine. Otvorenje je bilo popraćeno prezentacijom Arheološko-povijesnog lokaliteta Stari grad Krapina. Govornici su bili dr. sc. Agneza Szabo, dr. sc. chanel replica sale Tatjana Tkalčec iz Institut za arheologiju, Zagreb i Sanda Zenko iz Ministarstva kulture RH, Konzervatorskog odjela u Krapini. Privremeni muzejski postav otvorio je gradonačelnik grada Krapine Josip Horvat.
više


Mala dvorana


U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina u četvrtak 1. veljače otvorena je izložba slika “Ljepote Hrvatskog zagorja”, članica zagrebačke likovne udruge “Ama Artem”. Ovo je treća izložba udruge u Krapini. Prošle godine radilo se o tematskoj izložbi “Hrvatsko podmorje”, a 2016. godine o izložbi “Carstvo životinja”. U sklopu izložbe “Ljepote Hrvatskog zagorja”, izložene su 32 slike koje je naslikalo 15 autorica, tehnikom ulja i akrila na platnu.
više


Muzej Ljudevita Gaja

Ljudevit Gaj rođen je 8. srpnja 1809. godine u Krapini. Otac Ivan bio je krapinski ljekarnik, a majka Julijana Gaj, rođena Schmit bila je za svoje vrijeme prilično obrazovana žena. U Gajevoj kući se u doba njegova djetinjstva govorilo njemačkim, a tek kasnije hrvatskim jezikom. Osnovnu školu i prvi razred gimnazije završio je u Krapini, a zatim je prešao na njemačku gimnaziju u Karlovcu. Nakon srednje škole pošao je na studij filozofije u Beč, a onda u Graz. Doktorirao je 1834. u Leipzigu.


više


Stari grad

Iz oskudnih pisanih podataka saznajemo da se Krapina prvi puta spominje 1193. godine, a o utvrđenom gradu listine govore tek u 13. stoljeću. Pisani podaci malo govore, ali je čovjek ovdje živio već u dalekoj prošlosti o čemu se saznalo 1899. godine otkrićem naselja fosilnog čovjeka. Ruševine Staroga grada s uščuvanom predajom svjedoče da su na krapinskom području dolazile i prolazile, nastajale i nestajale ljudske civilizacije. Na ovom području su živjeli Iliri koje su pokorili Rimljani, ali o tome nema neposrednih pisanih dokumenata. Pretpostavlja se da je tu bila ilirska naseobina koju su Rimljani preuzeli od Ilira. U južnom dijelu Krapine, Mihaljekovom jarku naišlo se prilikom kopanja temelja za gradnju kuće na dijelove rimske ceste, a 1895. iskopana su i dva rimska žrtvenika posvećena Jupiteru s imenima donatora konzularnih beneficijarija. Mihaljekov jarek ležao je najvjerojatnije na toj rimskoj cesti što je vodila iz Ptuja kroz dolinu Krapine prema Savi.

više


Forma prima

Park skulptura «Forma prima» jedinstveni je park suvremenih drvenih skulptura na otvorenom u Hrvatskoj. Zbirka je to više od 30 skulptura velikog formata koje potpisuju najpoznatija imena svjetskih i domaćih kipara 80-tih godina 20. stoljeća. Park ima svojstvo kulturnog dobra i upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

više

Noć muzeja


U Noći muzeja čija je tema ove godine bila “Muzeji - inovacije i digitalna budućnost” u Galeriji grada Krapine sinoć je prezentiran projekt “Crna kraljica” čiji je nositelj Grad Krapina, a sufinanciran je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u visini od 2.296.674,48 kuna nakon što je prošao na natječaju za Pripremu i provedbu Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”
više o programu


Ljeto u Krapini


Pučko otvoreno učilište Krapina i ove je godine jedan od organizatora „Ljeta u Krapini“ uz Grad Krapinu i Turističku zajednicu grada Krapine. Naši će sugrađani svakako pronaći ponešto za sebe. Ulaz na sve programe je besplatan.
više o programina


Noć kazališta


U Noći kazališta, i ove su se godine istovremeno su izvodile kazališne predstave u preko četrdeset hrvatskih gradova. Krapina se ove godine po treći puta uključila u ovu hvalevrijednu manifestaciju dokazujući još jednom da je grad kulture.
više o predstavama


Ravnatelj: 049/370-561
Financije: 049/370-561
Obrazovanje: 049/370-561
Galerija grada Krapine: 049/370-810
Muzej Ljudevita Gaja: 049/370-810
E-mail: pou@krapina.hr