Tjedan cjeloživotnog učenja

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u suradnji s partnerima desetu godinu za redom provodi nacionalnu obrazovnu kampanju pod nazivom „Tjedan cjeloživotnog učenja“ koji je ove godine trajao od 26. rujna do 2. listopada. Kampanja se temelji na organizaciji različitih aktivnosti u svim dijelovima Republike Hrvatske, te se tako na jednostavan način, izravnim obraćanjem građanima, potiče ostvarivanje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja.

Pučko otvoreno učilište Krapina, jedan od provoditelja obrazovanja odraslih u našoj regiji, po 10. se puta uključilo u realizaciju Tjedna. Za svoje smo sugrađane i sve potencijalne polaznike naših obrazovnih programa priredili dvije aktivnosti:

1. DANI OTVORENIH VRATA POU KRAPINA (26.-30.9.2016. od 8 do 14 sati)

U periodu od 26. rujna do 2. listopada zainteresirani posjetitelji imali su mogućnost upoznati programe obrazovanja odraslih koje nudimo. Osim programa, posjetitelji su mogli razgledati učionice za izvođenje nastave i sva stručna i didaktička pomagala za kvalitetno obrazovanje odraslih.

2. ŠAHOM ODRŽIMO MOZAK U FORMI

1. listopada 2016. godine u 10 sati, Mala dvorana POU Krapina Moto ovogodišnjeg Tjedna je „Provježbaj mozak“. Gotovo da ne postoji bolji način da svoj mozak držimo u formi od igranja šaha. Dokazan je pozitivan učinak šaha na mentalno zdravlje i igra je to koja već gotovo 1800 godina uveseljava i zabavlja sve naraštaje. Uz razonodu šah je jedna od „prevencija“ u zaštiti mozga. Šah utječe ne sva kognitivna područja mozga i izvrstan je „graditelj“ mozga! To je igra koje se prilično jednostavno može naučiti, potrebno je malo vježbe, može se igrati vrlo brzo, a mogućnosti su joj beskrajne. Igranje igara poput šaha može stimulirati naše umove, povećati našu socijalnu interakciju s drugima i smanjiti stres, a kada je u pitanju smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti, vrsta, raznolikost i učestalost igara koje igramo je ključ.

Tijekom druženja „malih“ i „velikih“ šahista i onih koji će to tek postati, čiji je moderatorica bila krapinčanka Mirjana Medić, prva hrvatska ženska velemajstorica i međunarodna šahovska sutkinja, pokušalismo svim zainteresiranima dati mogućnost da saznaju zašto milijuni ljudi igraju šah. Mnogi počnu u vrlo rano, no ima i onih koji ga nauče i igraju u kasnijoj životnoj dobi. Privlače ih beskrajna raznolikost i bezgranične mogućnosti u borbi između dva protivnika na 64 polja. Uz učenje šaha razvija se kreativnost i maštovitost, kao i slikovno razmišljanje, jer šahisti pamte slike dijelova pozicije. Tko jednom nauči igrati šah, nikad ne zaboravi i uglavnom ga igra cijeli život.

Ravnatelj: 049/370-561
Financije: 049/370-561
Obrazovanje: 049/370-561
Galerija grada Krapine: 049/370-810
Muzej Ljudevita Gaja: 049/370-810
E-mail: pou@krapina.hr