6. priopćenje za medije – 26.10.2020.

Uspjeh projekta „Ključ kulture za sve generacije“

Pučko otvoreno učilište Krapina završava s provedbom novog projekta „Ključ kulture za sve generacije“ vrijednog 791.200,80 kuna. EU sufinancira 85% projektnih troškova u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15%  plaća Ministarstvo kulture. Projekt je počeo 29. listopada  2018. godine a završava 28. listopada 2020. godine. Partneri POU Krapina su Grad Krapina, Kulturno umjetničko društvo „Ilirci“ Krapina, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Gradski puhački orkestar Krapina.

Na završnoj konferenciji za medije je voditeljica projekta Ksenija Cerovečki navela da su glavne projektne aktivnosti bile edukacija i podizanje javne svijesti u području upravljanja u kulturi te priprema i provedba kulturno- umjetničkih programa uz aktivno uključivanje građana.

KUD „Ilirci“ je 15 mjeseci iz projektnih sredstava financirao dva glazbena voditelja i organizatora programa, nove uniforme te niz drugih troškova neophodnih za funkcioniranje društva. Ljiljana Duš, članica KUD-a „Ilirci“ Krapina naglasio je da je to bila velika podrška radu udruge i njenih članova.

Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina je iz projekta financiralo glazbenu radionicu i natječaj za nove skladbe na koji su se mogli javiti profesionalci i amateri, a rezultat je bio prvi online koncert novih skladbi na kajkavskom. Radovan Novina, tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina izrazio je zadovoljstvo jer su na natječaj pristigli radovi i  od profesionalaca i od ljudi koje je upravo projekt potaknuo da svoju kreativnost kao amateri pokažu javnosti te su dobili priliku surađivati s profesionalcima.

Davor Zrinščak, dirigent i umjetnički voditelj Gradskog puhačkog orkestra Krapina naveo je da su sredstva iz projekta omogućila rad dvojice dirigenata tijekom gotovo dvije godine  te nabavu novih instrumenata i stalaka za note, a izvedena su i dva glazbena programa.

Mirjana Janžek, predsjednica Udruge distrofičara Krapina naglasila je važnost uključivosti projekta posebno u odnosu na članove Udruge čiji su članovi sudjelovali u aktivnosti unaprjeđenja upravljanja u kulturi te u likovnoj radionici. Istaknula je da su na likovnoj radionici članovi napravili osobni iskorak te da su posebno ponosni na završnu izložbu svojih radova.

Zoran Gregurović, gradonačelnik grada Krapine pohvalio je sve sudionike projekta, a  kao važan rezultat istaknuo je donošenje  Akcijskog plana razvoja sudioničkog upravljanja u kulturi u kojem su identificirani  problemi i njihova rješenja te rokovi provedbe. Također je  formiran i Savjet za kulturu Grada Krapine kao savjetodavno tijelo gradonačelnika. Projektni rezultati doprinijet će daljnjem razvoju kulture koja je važan dio identiteta Krapine.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content