8. zagorski likovni salon


U petak 8. lipnja je u prepunoj Galeriji grada Krapine otvoren 8. zagorski likovni salon, najveća trienalna likovna manifestacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Sa željom da se likovna umjetnost umjetnika Hrvatskog zagorja sakupi i prikaže na jednom mjestu, 1997. godine organiziran je 1. zagorski likovni salon koji je putem žiriranja predstavio najbolje likovne radove zagorskih likovnih umjetnika. Salon je zamišljen kao trienalna manifestacija na kojoj pravo izlaganja imaju likovni umjetnici koji su rođenjem, životom ili radom vezani za Hrvatsko zagorje.Mogu se prijaviti najviše tri rada nastala u zadnje tri godine u selekciji situacija: slikarstvo, kiparstvo, grafika i ostali vidovi likovnog izražavanja. Radove za izlaganje kao i nagrađene radove odabire stručni ocjenjivački sud. Dodjeljuju se i tri nagrade za najbolje radove. Odaziv umjetnika na svih 8 Salona bio je velik, preko 100-tinjak prijavljenih autora na svakom od Salona.

Na ovogodišnji Salon od prijavljena 105 autora Stručni ocjenjivački sud u sastavu Branka Hlevnjak, Dora Kovačević i Stanko Špoljarić odabrao je 92 autora sa 128 radova. Laureati ovogodišnjeg Salona su Maja Vukina Bogović, Željko Prstec i Damir Facan –Grdiša kojima su na prijedlog Stručnog ocjenjivačkog suda dodijeljene tri jednako vrijedne nagrade u iznosu od 3.000,00 kn. Posebno priznanje za životno djelo i doprinos likovnoj kulturi grada Krapine dodijeljeno je slikarici Vesni Sokolić. Na otvorenju se prisutnima ispred Krapinsko-zagorske županije obratio izaslanik župana Ivan Lamot, i Grozdana Pavlović ispred organizatora, a Salon je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Dragutin Kozina.

„Osmo izdanje zagorskog likovnog salona nastavlja i brani od prvog Salona zacrtanu koncepciju (uz manje izuzetke) otvorenosti ka različitim poetikama, odričući se pristupa likovne ekskluzivnosti u svođenju na posebno probrana imena na hrvatskoj likovnoj sceni. Ponuđena širina dakako nije zloupotrebljena, već samo daje, između drugih kipara i slikara, priliku i autorima predstavljanja s djelima tradicionalnih izričaja koja teže nalaze mjesto na sličnim smotrama. Ali bez ikakva popusta, jer dojmljivi vrijednosni kriteriji trebaju biti u potpunosti zadovoljeni. Dominanta izložbe su i dalje ostvarenja koja korespondiraju s aktualnim likovnim strujanjima, premda se u bujici likovnih trendova pomalo i teško snaći u prepoznavanju pojmova umjetničkih vitaliteta naših dana. Pa u prvi plan dolazi kreativna osobnost umjetnika koje na dosadašnjim Salonima, pa niti na ovogodišnjem, nije nedostajalo. Drugim riječima izložbu formiraju umjetnici, te njezini dometi ovise kako o njihovom odazivu tako i kvaliteti prijavljenih radova. Ali ugled koji je Salon godinama stjecao poticajan je umjetnicima, a i stručnost i trud organizatora u pripremi izložbe dali su rezultate. Tako da je ocjenjivački sud za odabir djela za izložbu imao istovremeno zahtjevan i lijep zadatak, držeći se stava koji garantira respektabilnu razinu izložbe“ napisao je u predgovoru kataloga Stanko Špoljarić, član Stručnog ocjenjivačkog suda.

Salona prati opsežan katalog u kojem je uz životopis autora objavljena i fotografija jednog rada. Dizajn kataloga, pozivnica i plakata izradila je kao i svih dosadašnjih godina akad. slikarica- grafičarka Ana Zubić.

Salon se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Krapine i Krapinsko- zagorske županije.

U prigodnom glazbenom programu nastupila je Barbara Suhodolčan koja je izvedbom nekoliko zagorskih pjesama i arija iz opereta Franza Lehara uz klavirsku pratnju Maria Čopora oduševila prisutne.

Salon ostaje otvoren do 18. kolovoza 2018. godine.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content