Obrazovanja odraslih u POU Krapina

Narodno sveučilište Krapina osnovano je s ciljem obavljanja djelatnosti obrazovanja odraslih te djelatnosti vezanih za kinematograf, muzej, knjižnicu i čitaonicu, a odluku o njegovom osnivanju donio je Narodni odbor Općine Krapina 21. srpnja 1961. godine čime je formalizirano organiziranje raznih predavanja prosvjetnih radnika na čelu sa profesorom krapinske gimnazije Ivanom Vrenceom. U to vrijeme bilo je mnogo onih koji nisu završili osnovnu školu, a za rad u tvornicama trebalo je proći određene tečajeve. Prosvjećenost ljudi bila je na niskoj razini i pojavila se potreba za predavanjima o higijeni, zdravoj prehrani, štetnosti alkohola…

Narodno sveučilište sedamdesetih godina prošlog stoljeća oformilo je odjeljenje polaznika kojima je bio potreban završetak osnovne škole. Kako bi polaznicima koji su završili osnovnu školu pružilo i korak više Sveučilište se povezalo sa brojnim obrtničkim školama iz Zagreba. Polaznici su tako mogli steći i jednostavnu kvalifikaciju za neka obrtnička zanimanja.

Uz niz formalnih obrazovnih oblika organizirali su se neformalni tečajevi (tečaj šivanja i sl.).

Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća ustanova je i dalje važan čimbenik u provedbi cjeloživotnog učenja. Vodeći brigu o potrebama tržišta rada koje više nije bilo tako stabilno svojim sugrađanima Učilište je nudilo niz stručnih osposobljavanja za razna zanimanja.

Pučko otvoreno učilište Krapina, kao suvremena ustanova za obrazovanje i kulturu, obrazovnu djelatnost temelji na suvremenoj koncepciji obrazovanja i osposobljavanja odraslih osoba. Provodimo programe osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja odraslih, brojne programe osposobljavanja s pravom upisa u e-radnu knjigu te niz neformalnih obrazovnih programa (kratki tečajevi informatike, radionice aromaterapije…).

Uvažavajući promijenjene uvjete na tržištu rada, s idejom postizanja stručnosti i kompetentnosti radne snage, potrebno je i dalje raditi na razvoju obrazovnog sustava koji pruža uvjete za učenje tijekom cijelog života.

Na godišnjoj razini provodi se promocija učenja i obrazovanja odraslih kroz kampanju Tjedna cjeloživotnog učenja u koju se POU Krapina svake godine uključuje, a ova aktivnost se pokazala kao uspješan način komunikacije sa različitim ciljnim skupinama od pojedinca (građana) do donositelja odluka. Osnovni cilj kampanje je promocija kulture učenja i poticanje osobne motivacije.

Odgoj i obrazovanje utječu na čovjeka i zato je važno prepoznati i istaknuti vrijednosti i odgojno – obrazovne ciljeve koji podupiru odgojno-obrazovno djelovanje.

Skip to content