Povijest galerije

Galerija grada Krapine djeluje u okviru Pučkog otvorenog učilišta Krapina, a smještena je u kući odvjetničke obitelji Majcen sagrađene u drugoj polovici 19. stoljeća u neoklasicističkom stilu. Zgrada predstavlja reprezentativni objekt te epohe i ima povijesnu vrijednost jer su se u njoj okupljala poznata imena naše povijesti u Ilirsko doba. Biskup Josip Juraj Strossmayer koji je bio veliki prijatelj obitelji Majcen, sastao se sa Ante Starčevićem, a dr. Vlatko Maček je 1912.godine bio advokatski pripravnik kod dr. Josipa Majcena.

Potomci obitelji Majcen, kćeri Zdenka i Nada poklonile su kuću gradu sa namjenom da nakon njihove smrti u njoj bude galerija.

Galerija grada Krapine otvorena je 5. rujna 1993. godine povodom obilježavanja 800-te obljetnice od prvog pisanog spominjanja grada Krapine i to izložbom slika Ede Kovačevića i izložbom 800 godina grada Krapine.

Do danas je u Galeriji održano više od 250 izložbi recentnih likovnih umjetnika, izložba  japanske umjetnice i umjetnica iz Švedske.

U Galeriji se održavaju i prigodne tematske izložbe. Za Uskrs 1995. godine u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja, Muzej Staro selo Kumrovec organizirana je izložba skulptura ranjeni Isus iz crkava i kapelica Hrvatskog zagorja, 1996. godine izložba pisanica iz zbirke kolekcionara Mirka Azinovića iz Zagreba (drvene pisanice oslikane rukom eminentnih likovnih umjetnika), a već tradicionalno preko dvadeset godina  priređuje se izložba pisanica djece iz dječjih vrtića i učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske i susjednih županija, likovnih umjetnika i pojedinaca koji se u slobodno vrijeme bave oslikavanjem pisanica.

Jedna od prigodnih izložbi bila je i izložba organizirana u suradnji sa Etnografskim muzejom iz Zagreba pod nazivom «Zagorski betlehem» gdje su bili izloženi betlehemi iz Hrvatskog zagorja, (poneki stari i preko 100 godina), a gđa. Nada Jačmenica iz Sv. Križa Začretja prikazala je kako se ukrašavala zagorska hiža za Božić.

U suradnji sa Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba organizirana je izložba Krapinske kamenine uporabnih i ukrasnih predmeta koji su se proizvodili u tvornici kamenine Franje Vojkffya u Krapini od 1800. – 1886.godine kada je iz nepoznatih razloga tvornica prestala sa radom. Dio predmeta krapinske kamenine posjeduje u svom fundusu Muzej grada Krapine, dok se veći dio nalazi u Muzeju za umjetnost i obrt.

Jedna od značajnijih izložbi u Galeriji bila je i izložba poznatog hrvatskog kipara, začetnika modernizma u hrvatskoj skulpturi Robert Frangeš Mihanovića koje je autorica bila dr. Ana Adamec sa kojom je organizirana i izložba značajnog hrvatskog kipara, Krapinčana Rudolfa Valdeca (Krapina 1872.- Zagreb 1929.). Izložba Josipa Seissla, poznatog arhitekte, urbaniste i slikara rođenog u Krapini 1904. godine kojeg eksperimenti s geometrijskim oblicima i bojama ubrajaju među prve pojave apstrakcije u hrvatskom slikarstvu, organizirana je 1998. godine u suradnji sa Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba, a 2000. godine i izložba slikara Otona Postružnika.  Izložba slikara Ernesta Tomaševića, predstavnika hrvatske moderne rođenog u Krapini 1897. godine održana je 1995., a 1999. godine predstavljena je Grafička zbirka Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba.

Od 1997. godine u Galeriji se održava Zagorski likovni salon, najveća trienalna žirirana likovna manifestacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na kojoj mogu izlagati likovni umjetnici koji su rođenjem, radom ili životom vezani za Hrvatsko zagorje. Do sada je održano 8 zagorskih likovnih salona.

U Galeriji je 2008. godine održana i prva origami art izložba u Hrvatskoj sa svjetski poznatim origami majstorima koje je autorica bila Sanja Srbljinović Čuček, predsjednica Hrvatskog origami društva iz Zagreba. Od 2011. godine u Galeriji se organizira i međunarodna izložba maski na kojoj su do sada uz hrvatske likovne umjetnike sudjelovali i umjetnici iz Slovenije, Srbije, Izraela, Ukrajine, Njemačke, Engleske i Argentine.

U zadnjih nekoliko godina Galerija sudjeluje i u Noći muzeja koje je organizator Hrvatsko muzejsko društvo. Tako su na zadanu temu bile organizirane izložbe kolača kakve su nekada pripremale krapinske purgerice, fotografija članova Foto kluba Krapina, 50 godina Festivala kajkavskih popevki u Krapini, nosača zvuka sa dosadašnjih krapinskih festivala, fotografije, medalje i priznanja sportskih klubova članica Krapinskog sportskog saveza.

Galerija posjeduje fundus slika i skulptura recentnih likovnih umjetnika prikupljen tijekom 40 godišnje galerijske djelatnosti u gradu Krapini. Svaki od umjetnika nakon održane samostalne izložbe ostavlja jedan rad prema vlastitom odabiru za fundus Galerije.

Najveći ponos Galerije je posjedovanje znatnog broja djela Krapinčana Ernesta Tomaševića, predstavnika hrvatske moderne kao i kipara Vjekoslava Rukljača (Poznanovec 1916. – Zagreb 1997.) koji je samostalno izlagao samo tri puta, u Beču, Zagrebu i Zaboku, a izveo je niz spomenika uglavnom povijesno-memorijalnog sadržaja. Od 1980. posvetio se isključivo obradi temata ženske figure s kojom je i započeo svoje autorstvo i koji je uvijek bio i ostao primat njegova stvaralačkog interesa. Obitelj pokojnog kipara Rukljača poklonila je 1999. godine za fundus Galerije 15 velikih gipsanih  skulptura (ženski aktovi). Do sada je u broncu odliveno šest skulptura. Brončane skulpture izložene su u stalnom postavu u dvorištu Galerije koje je hortikulturno uređeno prema idejnom rješenju poznatog pejzažnog arhitekte Dragutina Kiša.

Uz navedene zbirke tu je još zbirka origami radova svjetski poznatih origami majstora, zbirka pisanica i zbirka maski.

Fundus Galerije obogaćen je 2012. godine još jednom donacijom. Renomirana likovna umjetnica Vesna Sokolić iz Zagreba poklonila je Galeriji dio svojih slika kao i pokojnog supruga akad. slikara Milana Berbuča. Njihovi radovi u stalnom su postavu Galerije.

Zbirka slika i skulptura recentnih likovnih umjetnika, kao i zbirka slika Ernesta Tomaševića i skulptura Vjekoslava Rukljača, Rješenjem ministarstva kulture RH od 2011. godine upisane su u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i imaju svojstvo kulturnog dobra.

Skip to content