Povijest Kina Krapina

Povijest kina u Krapini seže u 1923. godinu kada je nabavljena prva oprema za prikazivanje filmova. Budući da u Krapini tada još nije bilo električne energije, projektor je radio na ručni pogon.

Bilo je to vrijeme nijemih filmova. Do poboljšanja je došlo nakon 1926. pojavom električne energije u Krapini. Kino je tada bilo smješteno u zgradi Hotela «Kruna» u Magistratskoj ulici, a djelovalo je pod nazivom «Venera kino». Kao prvi vlasnik kino-aparature sa zvukom 1932. spominje se  krapinski urar Vilim Milošak,  koji je situ nabavio 5 godina nakon što se pojavio zvučni film. Kino predstave su održavane u zgradi do Gajeve kuće koja je bila u vlasništvu dr. Mihajla Monića. Filmovi su se tu vrtjeli do 1937. kada kino prestaje s radom zbog slabe zarade.

S vremena na vrijeme dolaze pokretni prikazivači filmova. Zalaganjem građana i Općine u Krapini je 1941. godine adaptirana jedna prostorija na prvom katu starog Gajevog doma u kojem su  se održavale i razne kulturne i sportske priredbe. Prvi profesionalni kino-operater bio je Ferdinand Arbanas koji je taj posao izučio u jednom zagrebačkom kinu. Uz njega se za samostalno prikazivanje filmova osposobio Leopold Miljan, a uskoro im se, nakon Drugog svjetskog rata pridružio i Zdenko Vincelj – Puba. 

Filmovi su prikazivani do pred sam kraj II. svjetskog rata. Nakon završetka rata uređaji su ponovno montirani i kino je opet proradilo. Od 1. studenog 1951. pa do 30. lipnja 1952. održano je 290 predstava koje je pogledalo više od 30.000 posjetitelja. Kino dobiva naziv „Sloboda“. 

Prikazivanje filmova reklamiralo se  postavljanjem plakata u tri ormarića. Većina filmova u Krapinu stizala je ubrzo nakon što ih je vidjela publika u Zagrebu. Prikazivanju filma prethodio je žurnal. Bile su to filmske novosti, napravljeni po šabloni: vanjska pa unutarnja politika, društveni događaji i na kraju sport, i to s onime što bi se dogodilo prije tjedan – dva.

Kino iz Gajevog doma preseljavaju u još uvijek nedovršeni Dom kulture. U njemu je održana prva kino-predstava 30. studenog 1952., u sadašnjoj maloj dvorani koja je imala 150-tak mjesta.

Između 1953. i 1955. godine za prikazivanje filmova nabavljen je novi kinoprojektor «Iskra», a 1958. nabavljen je magnetofon. Pojačalo za pogon zvučnika u dvorani imalo je svega 25 wata izlazne snage.

1961. godine osnovano je Narodnog sveučilišta Krapina (današnje Pučko otvoreno učilište Krapina), a kino je službeno pripojeno Narodnom sveučilištu 1963. godine.

Kino je poslovalo u sastavu ondašnjeg sveučilišta poslovalo kao samostalna ekonomska jedinica, a servisiralo je kino u Pregradi i Humu na Sutli.

Nakon što su kinoprikazivačku djelatnost potpuno preuzele multipleks dvorane otvorene u gotovo svim većim gradovima, u Krapini se kino ugasilo 2005. godine zbog dotrajale opreme koja više nije mogla prikazivati filmove nove produkcije.

Nakon 11-godišnje pauze Kino Krapina je digitalizirano zahvaljujući sredstvima koje je osigurao Grad Krapina te krajem 2016. godine ponovo otvara publici svoja vrata.

U lipnju 2018. godine Kino Krapina počinje prikazivati filmove i u 3D formatu. Sredstva za nabavu opreme tada su osigurana od strane Ministarstva kulture za koja smo aplicirali na Javni poziv javnih potreba u kulturi. Tom prilikom je nabavljena i oprema za prikazivanje filmova na otvorenom i u Maloj dvorani.

2020. godine osigurana su sredstva preko Javnog poziv javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture te nam je odobreno 200.000 kuna te je nabavljeno novo projekcijsko srebrno 3D rolo platno s elektromotornim mehanizmom.

Projekcije za djecu i odrasle odvijaju se vikendima. Zastupljeni su novi naslovi svih žanrova tako da svatko može pronaći nešto za sebe, od dječjih filmova, animiranih, akcijskih, trilera, drama, komedija, avanturističkih, horora itd. U Krapini se mogu pogledati filmove u istom terminu u kojem oni premijerno izlaze u sva svjetska kina.

Organiziraju se projekcije filmova na otvorenom u sklopu manifestacije “Ljeto u Krapini”, promocije filmova uz gostovanje glumaca , tematske večeri, a mladima pokušava približiti svijet filma na velikom platnu kroz projekt lektira u kinu i kazalištu pri čemu želim istaknuti izuzetno dobru suradnju sa školama u Krapini i okolici.

Od 2017. u Krapini organiziramo autokino. Film se prikazuje na velikom Airscreen platnu, uz zvuk koji se hvata radijskim prijemnikom u automobilu preko zasebne radijske frekvencije. Autokino je organizirano na dvije lokacije, na igralištu kod Osnovne škole August Cesarec i na poligonu u Mihaljekovom Jarku.

Kino Krapina domaćin je dvaju filmskih festivala. 2017. godine u Kino Krapina dolazi „KIKI festival“ koji prikazuje kratkometražne filmove namijenjeni djeci i mladima, a program je prema uzrastu publike podijeljen na filmove za predškolsku dob (4 – 6 godina starosti) i školsku dob (niži razredi osnovne škole). Sa svrhom razvoja aktivne filmske publike, s djecom se nakon projekcija organiziraju vođeni razgovori o odgledanim filmovima.

Domaćin „Festivala prava djece“ Kino Krapina je od 2018. godine. Festival potiče stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i šanse za svu djecu, a posebno je usmjeren na prava djece i mladih i na dostupnost kulturnih sadržaja svoj djeci i mladima. Sve projekcije prilagođene su osobama s oštećenjem vida i sluha. Učenici osnovnih i srednjih škola na Festivalu mogu vidjeti stvaralaštvo svojih vršnjaka na velikom ekranu u sklopu programa Školski objektiv (stvaralaštvo učenika osnovnih škola) i Mislim, dakle snimam (stvaralaštvo učenika srednjih škola, međunarodna selekcija).

Od 2018. godine član je Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača koja okuplja 46 kinoprikazivača iz cijele Hrvatske okupljenih kako bi ojačali položaj neovisnih kina unutar same filmske djelatnosti te razvijali filmsku kulturu u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske. U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom provodimo brojne zajedničke programske aktivnosti u kojima sudjeluju svi ili dio članova Mreže. U Kinu Krapina tako obilježavamo Svjetski dan audiovizualne baštine, Dan neovisnih kina, Dane smijeha, Ženijalne dane, Ljeto u Mreži prikazujući filmove hrvatske, europske, odnosno svjetske produkcije u okviru art programa.

Svake godine u Kinu Krapina prikaže se stotinjak naslova, a godišnje bilježi preko 15 tisuća gledatelja.

U 2020. godini, u novonastaloj situaciji pandemije uzrokovane virusom Covid 19, kada je bilo zatvoreno kinotržište na svjetskoj razini, a u nedostatku novih filmova kina nisu radila, naše je kino mobilnom kinoopremom svaki vikend gostovalo u prigradskim mjestima, na otvoreno, epidemiološki sigurno. „Kino pod zvijezdama“ omogućilo je dostupnost audio-vizualnih sadržaja djeci i mladima u svim prigradskim (ruralnim) dijelovima grada Krapine.

2023. godine proslavit ćemo 100 godina kinematografije u Krapini.

Skip to content