Projekt Crna kraljica

Nakon što je izvedena građevinska i konstruktivna sanaciju zgrade Palasa te sanacija kompletne padine i stijene na kojoj se lokalitet nalazi, kroz Projekt „Crna kraljica“ za zgradu Palasa napravljena je dokumentacija koja uključuje svu infrastruktura (vodovod, odvodnja, rasvjeta), uređen Muzej posvećen povijesti i legendama destinacije s arheološkim izlošcima sa samog kulturnog dobra i suvenirnicu. Na lokalitetu Stari grad Krapina postoji i prirodna pećina, za koju je kroz Projekt „Crna kraljica“ izrađena dokumentacija kako bi se pećina uredila i povezala sa muzejskim postavom. Na dobru „Park skulptura Forma Prima u šumi Josipovac“ izrađena je dokumentacija koja će poslužiti za krajobrazno uređenje, uređenje pozornice za održavanje manifestacija, obnovu skulptura te postaviti info kiosk za posjetioce s informacijama o kulturnoj baštini turističke destinacije. Najveća atrakcija projekta je svakako izgradnja pješačkog mosta između tih dvaju kulturnih dobara koji će zbog svojih karakteristika postati prvorazredna turistička atrakcija.
S obzirom da je projektna dokumentacija izrađena, u narednom razdoblju pri apliciranju za sredstva POU Krapina će biti partner Gradu Krapini na provedbi projekta „Crna kraljica“.
U krapinskom Starom gradu 15. studenog 1405. godine vjenčala se Barbara Celjska sa hrvatsko-ugarskim kraljem Sigismundom. Bila je kćerka moćnog i uglednog vladara Hermana II Celjkskog. U povijesti se posebno spominje njezin brat Fridrik II koji je 1422. godine u Krapini umorio svoju ženu Elizabetu Frankopan da bi se oženio Veronikom Desinićkom. Barbara je bila žena izuzetne ljepote, duhovita, puna energije, diplomatkinja, spretna vladarica. Suvremenici je opisuju kao ženu sklonu muškarcima i intrigama. Bila je opaka i zla. Još i danas postoji u narodu mit o zlosretnoj Crnoj kraljici, gospodarici Krapine, Cesargrada i Medvedgrada.

Skip to content