V MEĐUNARODNI SIMPOZIJ KIPARA 1980.

Na petom simpozij sudjelovala je i kiparica iz Japana i kipar iz Rumunjske.

STJEPAN BRLOŠIĆ iz Osijeka sa svojom skulpturom SNAHA unio je u ovaj park čistu figurativu. U prepoznatljivom liku žene ogrnute maramom, autor je donio lik žene slavonske ravnice koji u zagorskom pejzažu podsjeća na lik Zagorke.

GRAĐEVNI SIMBOL je naziv skulpture DRAGICE ČADEŽ koja je u kombinaciji vertikalno i horizontalno postavljenih, te punih i plošno istanjenih masa progovorila o vječnoj težnji čovjeka da gradi.

JOSIP DIMINIĆ iz Labina izradio je skulpturu ADAM I EVA. Evo što je o svoj skulpturi rekao sam autor: To je apstraktna skulptura koja vrlo realistički asocira na neke životne tokove.To je apstraktna figura sa naglašenim simbolima muškosti. Adam je predstavljen u obliku monolitnog valjka čiji donji dio prelazi u formu muškog simbola koji se spaja sa kuglom koja ima dvostruko značenje i to značenje Eve ili jabuke. Umjetnik je htio ili ne htio u toku rada mislio na simbole koje ta skulptura predstavlja, asocirajući na simbole potencije i plodnosti.

Mladi kipar KUZMA KOVAČIĆ napravio je skulpturu koju je nazvao PROLJEĆE NA JOSIPOVCU. To je monolitna pravokutna masa iz čijeg vrha niču pupoljci u obliku malih kugli. Ona je također drvo samo dolazi iz drugog svijeta, iz svijeta umjetnosti.

Japanka RITSUKO NAKASE u nemogućnosti izrade željene skulpture morala je napraviti nešto drugo od planiranog. Izabrala je najveći trupac koji joj je bio na raspolaganju i zatražila je da se taj trupac na pilani prereže do dvije trećine duljine kako bi rezom na vrhu jedna polovina trupca dobila zadebljane. Svojom skulpturom još jednom je potvrdila sklonost i ljubav japanskih umjetnika za jednostavne forme.

Rumunj OCTAVINA OLARIU napravio je zanimljivu skulpturu koju je nazvao MONOXILA JUGOSLAVIJA . Zanimljivost skulpture je u tome što je pokretna, a dijelovi sačinjavaju jedinstvenu cjelinu. Šest pokretnih dijelova predstavlja šest republika, a čitava skulptura je zapravo personifikacija Jugoslavije.

Katalog

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content