12. Noć muzeja u Galeriji grada Krapine

12. Noć muzeja u Galeriji grada Krapine bila je u znaku Festivala kajkavskih popevki Krapina, jednog od najstarijih festivala u Lijepoj našoj (1966. – 2016.). Tijekom proteklih 50 godina na koncertima Festivala kajkavskih popevki izvedeno je preko tisuću novih skladbi, od kojih su mnoge stekle široku popularnost, a mnoge su postale dio koncertnog repertoara vokalnih solista koncertne i zabavne glazbe. U suradnji sa Društvom za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Radio Kajem pripremljen je bogat program.

Program u Noći muzeja započeo je otvorenjem izložbe FESTIVAL KAJKAVSKIH POPEVKI KRAPINA. Izloženi su bili nosači zvuka sa dosadašnjih festivala, programske i notne knjižice, plakati, fotografije, zbornici, filatelističke marke i FDC koverte izdane u prigodi festivalskih obljetnica.

Nakon otvorenja izložbe slijedila je PROJEKCIJA FILMA „OD KAJA DO FALE“ Radija Kaj. Svih ovih godina Festivala Kajkavske popevke, upravo su Dubrovčani često pisali, uglazbljivali ili izvodili popevke na ovom dijalektu sjeverozapadne Hrvatske. Da bi im se zahvalili, a u povodu Feste svetoga Vlaha, kajkavci su Dubrovčanima 27.1.2007. godine, poklonili koncert popularnih kajkavskih popevki „Od Kaja do Fale“. Film „Od Kaja do Fale“ o koncertu koji je Radio Kaj organizirao u Dubrovniku prikazan je upravo u čast Ilircima koji su tada pjevali na tom iznimnom događanju. Snimka je to cijelog koncerta kojeg su sada nakon 10 godina mogli pogledati svi oni koji nisu imali priliku biti u Dubrovniku, ali i sudionici koji su se vrlo rado prisjetili dragih uspomena.

Nakon filma uslijedilo je druženje sa sudionicima dosadašnjih festivala, evociranje uspomena na početke festivala u Krapini znakovitog naziva „ZVONIL JE KAJ“. Svoja sjećanja na prve godine festivala u razgovoru sa Željkom Slunjskim ispričali su nam Elvira Voća, Gabi Novak, Višnja Korbar, Radek Brodarec, Zdenka Kovačićek i Tanja Mršić.

Večer puna emocija završila je koncertom „POPEVKE ZA NAVEK“ na kojem su poznate kajkavske popevke izvodili Elvira Voća, Gabi Novak, Višnja Korbar, Zdenka Kovačićek, Tanja Mršić, Radek Brodarec, Josipa Lončar, Iva Ranogajec Inkret, Ivan Benc, Gordana Ivanjek Tušek, Miljenko Golub, Roko Vušković, Karla i Dino Miklaužić uz pratnju orkestra (Karlo Kukovačec, Branko Ovčarić, Julije Njikoš, Pero Ištvančić).

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content