O nama

Saznajte više o nama

POU Krapina

Pučko otvoreno učilište Krapina je ustanova za obrazovanje i kulturu osnovana 21. srpnja 1961. godine s ciljem obavljanja djelatnosti odgoja i obrazovanja (van redovnog obrazovnog sustava), javnog prikazivanja filmova i muzej, knjižnicu i čitaonicu. 

Tijekom svog postojanja POU Krapina radilo je pod nekoliko različitih naziva (Narodno sveučilište Krapina, Centar za kulturu umjetnost i informiranje Ivica Božić).

Mnoge su generacije 70-tih godina prošlog stoljeća upravo u Učilištu završile osnovnu školu i stekle svoje zanimanje kroz večernje škole.

Tijekom 60-godišnjeg djelovanja objedinjavalo je niz djelatnosti od kojih su neke prestale s radom (ugostiteljstvo), a neke se osamostalile kao Gradska knjižnica, Radio Hrvatsko zagorje Krapina i Osnovna glazbena škola odnosno prešle u sastav druge ustanove – Muzej evolucije i nalazišta pračovjeka.

Danas je naše Učilište važan čimbenik u provedbi cjeloživotnog obrazovanja, svojim djelovanjem neprestano ide u korak s vremenom pa se tako možemo pohvaliti nizom obrazovnih programa koje kontinuirano nadopunjavamo prema potrebama naših sugrađana.

Uz djelatnost obrazovanja, drugo također veoma važno područje rada je i kultura. Kroz muzejsko – galerijsku djelatnost djeluje na tri lokacije: Galerija grada Krapine, Muzej Ljudevita Gaja i Park drvenih skulptura na brdu Josipovac „Forma Prima“.

Učilište osim toga skrbi o jednom od najstarijih srednjovjekovnih utvrđenih gradova Hrvatske – Starom gradu Krapini.

U okviru dvoranskog prostora, prije svega Festivalske dvorane, odvija se kinoprikazivačka djelatnost, organiziraju kazališna gostovanja i koncerti.

Posljednjih nekoliko godina Pučko otvoreno učilište Krapina aktivno je u apliciranju i provođenju projekata financiranih iz EU fondova.

Vrlo mali tim djelatnika kroz uspješnu suradnju sa vanjskim suradnicima, udrugama, ustanovama i stručnjacima iz raznih područja obrazovanja i kulture provodi uspješno brojne aktivnosti, programe i projekte na korist zajednici i pojedincima, ne samo s područja grada i županije već i na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

22. travnja 2021. godine je povodom 28. Dana Krapinsko-zagorske županije održana svečanost dodjele ovogodišnjih županijskih priznanja prilikom koje je Pučkom otvorenom učilištu Krapina dodijeljena Povelja povodom 60 godina uspješnog djelovanja.

Skip to content