12. Tjedan cjeloživotnog učenja – 1.-7. listopada 2018.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u suradnji s partnerima provodi nacionalnu obrazovnu kampanju pod nazivom „Tjedan cjeloživotnog učenja“ koji je 2018. godine trajao od 1.-7. listopada, a organiziran je 12. put za redom. Kampanja se temeljila na organizaciji različitih aktivnosti u svim dijelovima Republike Hrvatske te se tako na jednostavan način, izravnim obraćanjem građanima, poticalo ostvarivanje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja.

Pučko otvoreno učilište Krapina, jedan od provoditelja obrazovanja odraslih u našoj regiji, po 12. se puta uključilo u realizaciju Tjedna.

  1. aktivnost  – ETERIČNA ULJA – ZDRAVA POMOĆ ZA CIJELU OBITELJ

U srijedu 3. listopada 2018. godine u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina održano je predavanje pod nazivom „Eterična ulja – zdrava pomoć za cijelu obitelj“. Poznati hrvatski aromaterapeut, Saša Radulović iz Zagreba upoznao je nazočne sa osnovnim pojmovima aromaterapije – što je aromaterapija, mjere opreza pri korištenju eteričnih ulja, metode primjene, biljna ulja u aromaterapiji, djelovanje eteričnih ulja na ključne organe i dr. Mirisi imaju važnu ulogu u svakodnevnom životu, od stimulacije apetita do upozorenja na opasnost ili detekcije bolesti, buđenje sjećanja, utjecaj na raspoloženje, kao i na rad i proces učenja i kasnijeg prisjećanja studiranog materijala… u svakodnevnom životu, od stimulacije apetita do upozorenja na opasnost ili detekcije bolesti, buđenje sjećanja, utjecaj na raspoloženje, kao i na rad i proces učenja i kasnijeg prisjećanja studiranog materijala… u svakodnevnom životu, od stimulacije apetita do upozorenja na opasnost ili detekcije bolesti, buđenje sjećanja, utjecaj na raspoloženje, kao i na rad i proces učenja i kasnijeg prisjećanja studiranog materijala…

2. aktivnost – MOGUĆNOSTI ERASMUS+ PROGRAMA ZA PODRUČJE OPĆEG OBRAZOVANJA ODRASLIH

U Tjednu cjeloživotnog učenja, a u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU, Obrtničkog učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih iz Zagreba i Pučkog otvorenog učiliša Krapina 5. listopada 2018. godine održano je predavanje Mogućnosti Erasmus+ programa za područje općeg obrazovanja odraslih.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine. Za program je na razini Europske unije izdvojeno oko 14,7 milijardi eura što će omogućiti osposobljavanje, studiranje, volontiranje i stjecanje iskustava u inozemstvu za više od 4 milijuna Europljana. Osim međunarodnih mobilnosti za pojedince, program Erasmus+ nudi i mogućnosti međunarodne suradnje za organizacije na projektima usmjerenim na modernizaciju i internacionalizaciju sektora obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

U području obrazovanja odraslih u projektima mobilnosti (KA1) mogu sudjelovati ustanove koje nude usluge općeg (nestrukovnog) obrazovanja odraslih osoba. Opće obrazovanje odraslih odnosi se na obrazovanje osoba starijih od 15 godina koje su završile proces primarnog obrazovanja (uključujući tercijarno obrazovanje) i koje se na različite načine vraćaju procesu obrazovanja: formalno, neformalno i informalno. Primjeri takvih ustanova su: pučka otvorena učilišta, ustanove za obrazovanje odraslih (npr. osnovne škole za odrasle), škole stranih jezika, udruge koje nude usluge općeg obrazovanja, knjižnice, muzeji itd.

U području obrazovanja odraslih u projektima međunarodne suradnje organizacija tzv. strateškim partnerstvima (KA2) mogu sudjelovati razne javne ili privatne ustanove, ali važno je da ciljna skupina na koju će biti usmjeren krajnji rezultat projekta budu upravo odrasle osobe i da je rezultat relevantan za opće (nestrukovno) obrazovanje odraslih.

Predavanju su nazočili predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Krapina, pučkih otvorenih učilišta, muzeja i knjižnica s područja KZŽ te predstavnici Zagorske razvojne agencije.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content