2. priopćenje za medije – 25.11.2019.

Uskoro dva glazbena doživljaja u Krapini!

KUD  Ilirci i Gradski puhački orkestar Krapina su za svoje Krapinčane proteklih mjeseci uvježbavali novi repertoar koji će izvesti na skorašnjim nastupima; koncert Iliraca bit će u petak, 29.11.2019. s početkom u 19 sati u Maloj dvorani POU Krapina, dok je koncert Gradskog puhačkog orkestra najavljen za 15.12.2019.  u Festivalskoj dvorani u Krapini u 18 sati.

Mješoviti pjevački zbor KUD-a Ilirci je pod vodstvom umjetničkog voditelja i dirigenta Siniše Miklaužića za koncert pripremio desetak pjesama različitog karaktera, od kajkavskih pjesama uključujući i one s Festivala kajkavskih popevki, pjesama Emila Cosseta, adventskog i božićnog repertoara do suvremenih obrada popularnih pjesama čiji su autori i izvođači Zlatan Stipišić, Oliver Dragojević i drugi. Zbor broji 24 člana, a ove je godine na  Županijskoj smotri zborova u Zaboku istaknut kao zbor s najvećim napretkom u radu. Siniša Miklaužić je u KUD- u Ilirci pet godina i cilj mu je osuvremeniti pjevanje Iliraca, proširiti repertoar kako bi bio interesantan i članovima i publici. Stoga se više bave suvremenim višeglasjem i obradama popularnih pjesama što kod članova dodatno potiče entuzijazam.

Siniša Miklaužić poziva publiku na njihov koncert i poručuje: „Svi pjevači KUD-a Ilirci su amateri i samo svojim dolascima na probe zaslužuju respekt jer stavljaju svoje vrijeme na raspolaganje najprije za svoju dušu, a potom i za javno kulturno dobro zajednice i društvene sredine u kojoj žive. Zato ih podržite svojim dolaskom, a oni će vam vratiti dobrom pjesmom i iskrenošću u svojim interpretacijama.“

Na koncertu će program izvesti i dječji zbor „Ilirčeki“ koji broji 15 aktivnih članova osnovnoškolskog uzrasta (12 djevojčica i 3 dječaka), od kojih neki pohađaju i Osnovnu glazbenu školu pri OŠ Augusta Cesarca u Krapini. Zbor vodi Kristijan Tutić, inače učitelj teoretskih predmeta i zborskog pjevanja u toj školi. Za predstojeći koncert pripremili su skladbe Suza za Zagorske brege, Fališ mi, Vse počinje v Zagorju, od kojih će dvije izvesti samostalno, a jednu u kombinaciji sa zborom KUD-a ”Ilirci”. Kristijan Tutić kaže da u posljednje vrijeme rade na detaljnijoj razradi notnog materijala, sudjeluju na smotrama i festivalima i kulturnim aktivnostima grada Krapine, a cilj im je  razvoj višeglasnog pjevanja i promocija zbora i pjesme.

“Druženje i muziciranje otvara nove vidike, stvara nova iskustva, nova prijateljstva i pozitivno utječe na razvoj duha. Pozivam sve ljubitelje pjesme da svojim dolaskom podrže naš trud i uz to, nadam se, uživaju u pripremljenom repertoaru,“ poručuje Kristijan Tutić.

Gradski puhački orkestar Krapina ima 45 aktivnih članova, a od Branka Cvrtile dirigentsku palicu i umjetničko vodstvo preuzeo je Davor Zrinščak, magistar muzike koji je u orkestru od svoje devete godine. Iz orkestra ga je glazbeni put vodio od muzičke akademije, sviranja u raznim orkestrima (orkestri kazališta Komedija i HNK-a, simfonijski i tamburaški orkestri HRT-a, revijski orkestar zagrebačke filharmonije, vojni orkestar čiji je zaposlenik te mnogi drugi) pa do sadašnjeg mjesta umjetničkog voditelja. Orkestar je za koncert 15. prosinca pripremio tri zahtjevne skladbe za puhačke orkestre koje su izveli na regionalnoj i državnoj smotri puhačkih orkestara te s njima osvojili Zlatnu plaketu s pohvalom. Drugi dio programa sastoji se od nekoliko skladbi zabavnog karaktera, no ne i svirački manje zahtjevnih. Uz to, na koncertu će nastupati i Muški vokalni ansambl Krapina koji djeluje unutar orkestra i koji će uz pratnju orkestra otpjevati tri skladbe te kao gošće ženska vokalna skupina Queentete. Nedavno nabavljeni novi instrumenti omogućili su orkestru kvalitetniju izvedbu kako zajedničkih tako i solističkih dionica te puno širi repertoar.  

Davor Zrinščak nam je rekao: „U ovih par mjeseci u ulozi voditelja i dirigenta orkestra uvjerio sam se u ozbiljnost i spremnost članova na sve zahtjevnije pothvate. Orkestar trenutno uvježbava težak, ozbiljan te atraktivan program koji će izvesti na svom koncertu 15. prosinca u Festivalskoj dvorani u Krapini u 18 sati, a na koji vas ovom prilikom pozivam. Svakom članu GPOK-a ova udruga je više od udruge. Mi smo zapravo jedna velika obitelj i jednostavno volimo biti zajedno, družiti se i ono najvažnije, kroz glazbu privlačiti novu publiku, prijatelje te nove članove. Ovim putem pozivam sve mlade i one malo starije koji znaju svirati ili pohađaju glazbenu školu da nam se pridruže jer kod nas mogu naučiti svirati još jedan instrument uz onaj koji pohađaju u glazbenoj školi. Pridružite nam se i budite dio jedne velike i predivne obitelji!“

Rad KUD-a Ilirci i Gradskog puhačkog orkestra posljednju je godinu uvelike omogućen i novcem iz EU fonda u sklopu projekta Pučkog otvorenog učilišta Krapina „Ključ kulture za sve generacije“ vrijednog 791.200,80 kuna. POU je  sklopilo Ugovor s Ministarstvom kulture i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva o 100 postotnom financiranju Projekta. Od toga EU sufinancira 85% projektnih troškova (672.520,68 kuna) u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15%  plaća Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt se provodi od 29. listopada  2018. godine do 28. listopada 2020. godine. Partneri Pučkom otvorenom učilištu Krapina su Grad Krapina, Kulturno umjetničko društvo „Ilirci“ Krapina, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Gradski puhački orkestar Krapina. Projektom se želi doprinijeti razvoju dobrog upravljanja u kulturi Krapine.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content