Damir Hoyka ‘Dnevnik’

U petak 10. lipnja 2011. u Galeriji grada Krapine otvorena je izložba fotografija Damira Hoyke ‘Dnevnik’.

Hoyka je seriju od pedeset fotografija realizirao kao vizualni dnevnik, u prvom licu bilježeći razmišljanja o doživljenom tijekom perioda u kojem je serija nastajala. Za razliku od klasičnih dnevnika, ovaj nije rađen s namjerom da ostane intimna samoispovjest. ‘Dnevnik’ je nastao iz autorove želje da skrene pažnju publike na niz ideja koje su ga tijekom rada na seriji intrigirale, a koje su mu se učinile važne za podijeliti.

Hoyka o svojoj seriji kaže:
 “Na stvaranje foto serije ‘Dnevnik’ potaknulo me svakodnevno suočavanje s činjenicom da se suvremeni urbani čovjek pretvara u automat specijaliziran za ispunjavanje usko određene zadaće. Pojedinci koji u sve zahtjevnijem i duljem radnom danu nalaze snage i vremena za razmišljanja izvan svoje profesionalne niše postali su rijetkost. Ako se taj trend nastavi mogle bi iščeznuti neke od najvažnijih ljudskih karakteristika kao što su, primjerice, težnja k sagledavanju što šire slike postojanja ili promišljanje o smislu i posljedicama svog djelovanja. Vođenje dnevnika, ta svima poznata i dostupna aktivnost koja pojedinca navodi da se svakodnevno posveti promišljanju onog što mu je prošlo umom, mi se čini kao jedan od zgodnih načina za spriječiti takav razvoj događaja. Iz tog razloga sam ovu seriju, predviđenu da bude poziv na dnevno ulaganje vremena u promišljanje percipiranog, odlučio ustrojiti upravo u toj formi. Uz jednu bitnu razliku – intimnost i ‘ja’ forma ovdje nisu namijenjeni isključivo autoru, već i publici. 
 ‘Dnevnik’ je tako skup vizualizacija onih mojih razmišljanja koja su mi se tijekom rada na seriji učinila kao moguć mentalni poticaj drugima. Kako bi se promatrač što lakše ‘uključio’ u radove, nastojao sam postići idealan omjer privlačnosti groteske, pročišćavajuće moći empatije i intelektualne primamljivosti.”
 

U prigodnom glazbenom programu nastupio je Djevojački zbor Srednje škole Krapina.
Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja 2011.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content