Dani Ljudevita Gaja i hrvatskog narodnog preporoda 2018.

Prvog dana održavanja Dana Ljudevita Gaja u suradnji sa Srednjom školom Krapina održan je u prijepodnevnim satima u Srednjoj školi Krapina Gajev dan – različite radionice učenika pod mentorstvom njihovih profesora, a u večernjim satima je u prepunoj Maloj dvorani POU Krapina održana je književna manifestacija – dodjela nagrada za literarni natječaj „ Ljudevit Gaj i Novine Horvatske i Danica, Gajeva tiskara“ .

Uz prigodni program zbora Osnovne glazbene škole Krapina koji su pod vodstvom prof. Kristijana Tutića i uz glazbenu pratnju  prof. Ivane Ružić izveli pjesme iz doba preporoda, posjetitelji su mogli vidjeti i prezentaciju radionica “Gajevog dana” učenika Srednje škole Krapina kao i intervju s Ljudevitom Gajem kojeg su pripremili učenici OŠ „Ljudevit Gaj“ iz Krapine.

Drugog dana je u suorganizaciji sa Gradskom knjižnicom Krapina u Galeriji grada Krapine otvorena izložba knjiga “Ljudevit Gaj i novine Horvatske i Danica“ .

Izložene su bile knjige iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Krapina (knjige tiskane u Gajevoj tiskari, Gajeve Danice iz 1841. i 1846.) i Muzeja Ljudevita Gaja (prvo Gajevo djelo iz 1826. pisano na njemačkom jeziku Die Schlösser bei Krapina, koje je i prva pisana povijest o gradu Krapini,  kao i njegov pravopis Kratka osnova horvatsko slavenskog pravopisanja iz 1830. godine). ZborOGŠ Krapina pod vodstvom prof. Kristijana Tutića i uz glazbenu pratnju prof. Ivane Ružić izveo je pjesme iz preporodnog doba.

Svi sudionici programa nosili su majice sa likom Ljudevita  Gaja, primili su zahvalnice, nagrađenima su uručena priznanja i nagrade u vidu ulaznica za kino predstave, kupanje u Aqua Vivae, ruksaci, školski pribor i šalice sa likom Ljudevita Gaja.

Tiskane su pozivnice, plakati i izdan je Zbornik radova. Manifestacija je bila promovirana putem radio reklama i radio emisija, vijestima iz kulture, člancima u lokalnim novinama, te putem weba i društvenih mreža.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content