Godišnjica smrti Ljudevita Gaja

Na današnji dan, 20. travnja 1872. godine u Zagrebu je u prostorima svoje tiskare umro književnik i političar, vođa hrvatskog narodnog preporoda Ljudevit Gaj. Rodio se u Krapini 8. srpnja 1809. godine. Osnovnu školu i prvi razred gimnazije završio je u Krapini, a zatim je pohađao njemačku gimnaziju u Varaždinu i Karlovcu. Nakon srednje škole pošao je na studije u Beč, Graz i Peštu. Studirao je pravo i filozofiju, a na filozofiji je i doktorirao 1834. u Leipzigu.

Gaj je imao važnu ulogu u hrvatskom narodnom preporodu u prvoj polovici 19. stoljeća, a smatra se i utemeljiteljem suvremenog hrvatskog pravopisa temeljenog na štokavštini.

Izdavao je i Novine horvatske i književni prilog Danicu Horvatsku, Slavonsku i Dalmatinsku.

Do danas je ostala zabilježena njegova uloga vođe narodnog preporoda što je dovelo do modernizacije Hrvatske.

U okviru muzejsko galerijske djelatnosti, Pučko otvoreno učilište Krapina upravlja Muzejom Ljudevita Gaja.

Muzej Ljudevita Gaja otvoren je 1966. godine u njegovoj rodnoj kući. Izložen je njegov namještaj, portreti Gaja i njegove obitelji koje su izradili slikari Ivan Tišov, Mihael Stroj i Josip Franjo Mücke, fotokopije Gajevih rukopisa, tiskanih tekstova, knjiga i brošura te novina i časopisa koje je uređivao i izdavao.

Svake godine u svibnju u organizaciji POU Krapina obilježavamo Dan Ljudevita Gaja, a ove godine možemo s ponosom najaviti novu suradnju sa Hrvatski povijesni muzej / Croatian History Museum

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content