Godišnjica smrti Ljudevita Gaja

Na današnji dan, prije 151 godine (20.4.1872.) u Zagrebu je u prostorima svoje tiskare umro književnik i političar, vođa hrvatskog narodnog preporoda Ljudevit Gaj. Rođen je u Krapini 8. srpnja 1809. godine gdje je i završio osnovnu školu i prvi razred gimnazije. Studirao je pravo i filozofiju u Beču, Grazu i Pešti i na filozofiji je i doktorirao 1834. u Leipzigu.

Gaj  je imao važnu ulogu u hrvatskom narodnom preporodu u prvoj polovici 19. stoljeća, a smatra se i utemeljiteljem suvremenog hrvatskog pravopisa temeljenog na štokavštini.

Izdavao je i Novine horvatske i književni prilog Danicu Horvatsku, Slavonsku i Dalmatinsku.

Do danas je ostala zabilježena njegova uloga vođe narodnog preporoda što je dovelo do modernizacije Hrvatske.

Gaj je pokopan u obiteljskoj grobnici na Jurjevskom groblju, a 1885. godine, nakon dovršetka gradnje arkada na zagrebačkome groblju Mirogoju njegovi posmrtni ostatci preneseni su u arkadu preporoditelja.

Gajev dan održat će se u mjesecu svibnju u Maloj dvorani POU Krapina kada će o Gaju i njegovu životu govoriti dr.sc. Suzana Coha, autorica knjige Hrvatski velikani – Ljudevit Gaj uz prigodni program učenika OŠ Ljudevit Gaj, OŠ A. Cesarec i učenika Srednje škole Krapina.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content