Grad Krapina – partner

Grad Krapina nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, kao veći dio prostora Krapinsko-zagorske županije, smješten je u slivu rijeka Sutle i Krapine. Nalazi se u sjevernom dijelu Krapinsko-zagorske županije te je ujedno i županijsko središte i najveći Grad u županiji. Područje Grada na sjeveru graniči s općinama Đurmanec i Jesenje, na istoku s općinama Radoboj i Mihovljan, na zapadu s općinom Petrovsko, a na jugu s općinama Krapinske Toplice i Sveti Križ Začretje. Površina Grada Krapine iznosi 47,72 km2, a čine ga 23 samostalna naselja.

Prosječna starost stanovnika Grada Krapine 2011. iznosila je 41,4 godina, što je neznatno manje nego prosječna starost u Krapinsko-zagorskoj županiji i Republici Hrvatskoj koja iznosi 41,7 godina. Koeficijent starosti za područje Grada Krapine iznosi: 23,3%.

Grad Krapina s 47,72 km2 zauzima 3,9% površine Krapinsko-zagorske županije, a broj stanovnika iznosi 9,4 % od stanovništva županije.

Prema Prostornom planu Krapinsko-zagorske županije Grad Krapina ima status županijskog sjedišta, a osnovni razvojni resursi grada Krapine su posebno vrijedna prirodna i kulturna baština, te njegov geoprometni položaj.

Krapina ima bogatu kulturnu baštinu. Tu su kulturne manifestacije kroz cijelu godinu – između ostalog Krapinske špelancije, Glumački festival, Ljeto u Krapini, Noć krapinskog pračovjeka, Dan grada uz tradicionalne manifestacije Zagorski glazbeni festival “Krijesnica” (od 1996. godine) i Tjedan kajkavske kulture s Festivalom kajkavskih popevki.

Na području Grada nalaze se: Pučko otvoreno učilište sa festivalskom dvoranom, Galerijom Grada Krapine, Muzejom Ljudevita Gaja i Forma Prima, Gradska knjižnica, Muzej krapinskih neandertalaca u okviru Muzeja Hrvatskog zagorja.

U sklopu sakralnih objekata Grad ima tri crkve i jedan samostan. Župna crkva Sv. Nikole, Crkva Majke Božje Jeruzalemske i crkva Sv. Katarine u sklopu s Franjevačkim samostanom.

Poticanje razvoja poduzetništva i obrtništva te stvaranje preduvjeta za ulaganje u gospodarstvo prioritet je svakog grada ili općine, a koji rezultira stvaranjem novih radnih mjesta odnosno smanjenjem nezaposlenosti na njihovom području, unapređenjem vještina radne snage te gospodarskim rastom.

Vrlo važan prometni položaj Grada Krapine koji se smatra glavnim sjeverozapadnim ulazom u Hrvatsku, vrlo dobra prometna povezanost sa okolnim gradovima i općinama, a posebno s Gradom Zagrebom te vrlo dobre veze sa Slovenijom i Austrijom.

Prema podacima FINA-e (Registar BizNet) u 2016. godini na području Grada Krapine ukupno je bilo 407 aktivnih tvrtki. Prema podacima Ministarstva obrta i poduzetništva (obrtni registar) na području Grada Krapine prijavljena su 242 obrta.

 

 

Grad Krapina će kroz projekt “KLJUČ KULTURE ZA SVE GENERACIJE” nabaviti prijenosno računalo.

www.krapina.hr

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content