Gradski puhački orkestar Krapina – partner

Gradski puhački orkestar Krapina osnovan je 1959. godine kao vatrogasna glazba DVD-a Lepajci. Nakon 1980. godine orkestar je postupno podmlađivan i popunjavan te prerasta u respektabilni orkestar. Godine 1988. orkestar započinje svoje djelovanje unutar KUD-a Sloga Lepajci i tako djeluje do 1998. godine.
Porastom kvalitete orkestra godine 1998. na inicijativu grada Krapine postaje protokolarnim orkestrom grada Krapine, udružuje se s Krapinskim mažoretkinjama u Udrugu i mijenja ime u „Gradski puhački orkestar i mažoretkinje Krapina“ te u skladu s time nastupa za sve prigode od interesa i potreba grada Krapine.
Krajem 2016. godine Gradsko vijeće grada Krapine proglasilo je udrugu Gradski puhački orkestar i mažoretkinje Krapina Ceremonijalno-protokolarnom postrojbom grada Krapine kao Udrugu od posebnog značaja za grad Krapinu.
Godine 2017. orkestar postaje samostalna udruga i mijenja ime u „Gradski puhački orkestar Krapina“.
Danas orkestar ima 50-ak aktivnih članova.
Gradski puhački orkestar Krapina je za svojih više od pola stoljeća postojanja upornim radom i zalaganjem svih svojih članova dostigao kvalitetu koja je orkestru omogućila brojna gostovanja i nastupe širom Hrvatske i Europe.
Orkestar je postao poznat i priznat u europskim razmjerima te se poziva na razne europske manifestacije, pa je tako orkestar samostalno i s mažoretkinjama gostovao u Makedoniji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Grčkoj, Sloveniji, Italiji, Poljskoj, Češkoj, Španjolskoj i Francuskoj.
Svake godine orkestar samostalno ili s mažoretkinjama s kojima surađuje odradi nekoliko inozemnih nastupa te se tim nastupima promovirao u istinskog ambasadora kulture ponajprije Republike Hrvatske, a zatim i grada Krapine.
Na svim tim međunarodnim nastupima orkestar je oduševio svojom pojavom, kako izgledom tako i samim izvedbama, a dokaz tome su i stalni novi pozivi za nastupe širom Europe.
Posebna atrakcija orkestra su atraktivne odore koje je za orkestar, a prema uzoru na kaput krapinskog suca iz prošlosti grada, dizajnirala gđa. Latica Ivanišević te šešir koji je također napravljen prema modelu šešira kakvog je u prošlosti grada nosio krapinski sudac.
Predsjednik orkestra je dr. Antun Presečki, a umjetnički voditelj i dirigent orkestra od 1980. godine do danas, i praktično njegov stvaralac i utemeljitelj je gospodin Branko Cvrtila.

U okviru projekta “KLJUČ KULTURE ZA SVE GENERACIJE” Gradski puhački orkestar Krapina nabavio je 2 trube i 2 klarineta te 10 stalaka za note.

    

  

Od siječnja 2019. do listopada 2020. godine (ukupno 22 mjeseca) orkestar će se pripremati i tijekom tog perioda izvesti 2 koncerta.

www.gradski-puhacki-orkestar-krapina.hr

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content