III MEĐUNARODNI SIMPOZIJ KIPARA 1978.

Na trećem simpoziju su uz domaće renomirane kipare sudjelovali i kipari iz Japana, Rumunjske i Češke.

GEORGE APOSTU iz Rumunjske načinio je složenu kompoziciju koju je nazvao OČEVI I SINOVI. To su tri odvojene skulpture visoke oko 3 m koje čine grupu dviju generacija očeva i sinova. Svaka skulptura za sebe čini skup oca i dva sina, a sve tri zajedno čine jedan rod. Umjetnik je ove skulpture posvetio građanima Krapine.

SPOKOJNA je naziv skulpture ANTE JAKIĆA iz Zagreba koji je kao temu za svoju skulpturu uzeo ženu. Interesantna je njegova zamisao i ostvarenje lika žene. Dvije polukugle i dvije kugle monolitne mase povezane sa linijski istanjenom masom u jednu cjelinu predstavljaju spokojnu koja je svoj mir našla u šumi na brdu Josipovac.

DORA KOVAČEVIĆ iz Zagreba izradila je skulpturu koju je nazvala OTVARANJE. Od monolitne mase hrastova trupca načinila je jedno vrlo interesantno djelo. Sve se otvara, sve igra u nepravilnim ritmovima, u igri svjetla i sjene i sunčevih zraka koje samo u određeni sat svakog dana dopiru do te rastvorene forme, a onda sve djeluje još otvorenije i razigranije.

KURENT je djelo slovenskog kipara SLAVKA KRANJCA koji je u svoje drvo pretočio formu pokladnih maski dobro nam poznatog i čuvenog slovenskog kurenta. U jednostavnim i napetim oblicima koje iz različitih vizura čine kurenta svaki puta drugačijim, možemo naći neke sličnosti sa pravim kurentom koji nas ponekad plaši u dane maskenbala.

Još jedan slikar okušao se u izradi skulpture na simpoziju u Krapini. To je IVAN LOVRENČIĆ iz Zagreba sa  VJEVERICOM visine 275 cm i debljine 20 cm. To je plošno istanjena masa u kojoj već na prvi pogled prepoznajemo vjevericu, životinju čiji dom se i nalazi ovdje u šumi. Vjeverica djeluje kao da je upravo sišla sa nekog visokog drveta da pokupi orah koji joj je pao pri skakanju s grane na granu.

KLIN BORISA NIKOLOSKOG iz Skoplja djelo je koje mnoge ostavi hladnim i začuđenim. Postavlja se pitanje da li je to djelo kipara ili prirode. Nikoloski je svoje djelo napravio bez mnogo intervencija. Dva trupca je povezao željeznim klinovima tako da čine procjep u koji je ubacio nekoliko manjih nepravilnih komada drveta. Jednostavnost se ogleda i u gruboj izradi bez glatkih ploha.

MILAN STRUHARIK, umjetnik iz Češke spada u onu grupu kipara koji su zaokupljeni temom žene. Svoju ŽENU izradio je u monolitnoj masi sa naglašenom konkavom struka i konveksama prsiju i glave. Uspravnost i vitkost dočaravaju mirnoću i gracioznost žene.

Japanac KIMITAKA TAKEUCHI je jednostavnim probojem korpusa debla poštivao princip ambijentalne uvjetovanosti, njegov POMAK ostaje tako stablo među stablima. U svoju skulpturu pretočio je tradicionalnu japansku ljubav za jednostavnost forme i ostao originalan u svojoj ideji.

Katalog

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content