Izložba “55 let zvoni nam kaj”

U Galeriji grada Krapine do 25. rujna, radnim danom od 10 – 13 sati može se pogledati izložba pod nazivom „ 55 let zvoni nam kaj“ koja ima neprocjenjivu povijesnu vrijednost i rezultat je 55 godišnjeg rada marljivih entuzijasta. Donosi pregled marketinških, darovanih i ostalih festivalskih posebnosti. Izložene su slike iz zbirke Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo koje su donacijom prikupljene od autora koji su imali samostalne izložbe u okviru Tjedna kajkavske kulture. Radovi su to najpoznatijih umjetnika naivne umjetnosti Generalića, Klopotana, Lackovića Croate, Skurjenija, Rabuzina, Večenaja i drugih kao i radovi akad. slikara Nikole Reisera, Ivana Lovrenčića, Alberta Kinerta, Zorislava Drempetića Hrčića.
Izložen je dokumentarni materijal koji svjedoči o svemu što se događalo u proteklih 55 godina. To su plakati, pozivnice, ulaznice, programske i notne knjižice, nosači zvuka, nagrade koje su dodjeljivane u doba dok je Festival imao natjecateljski karakter, zbornici sa znanstvenih skupova, značke i prigodne FDC koverte.

Važno je spomenuti da je zbirka nosača zvuka poklon našeg sugrađana Dubravka Sopeka.

Festival je iznjedrio još jednu značajnu manifestaciju, a to je Kaj u riječi, pjesmi slici i plesu popularno nazvan Mali kaj na kojem sudjeluju djeca svojim likovnim i pjesničkim radovima, vokalnim interpretacijama kajkavskih popevki i plesom. Na izložbi je malim djelom obuhvaćena i ta manifestacija koja ove godine obilježava 35 obljetnicu kontinuiranog održavanja, no moramo se prisjetiti da je ta manifestacija prvi puta održana u Krapini još davne 1970. godine i onda uz nekoliko prekida ponovo započela 1985. godine.

Zbog nedostatka još većeg izlagačkog prostora napravljen je odabir najinteresantnijeg materijala.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content