Izložba crteža i tapiserija „Vrt u Zagorju“ Dore Kovačević

U četvrtak 15. listopada u Galeriji grada Krapine je uz propisane epidemiološke mjera otvorena izložba “Vrt u Zagorju” akademske slikarice i kiparice Dore Kovačević iz Zagreba. Otvorenje se moglo pratiti i putem YouTube kanala Pučkog otvorenog učilišta Krapina.

Usprkos “novom normalnom” i novonastalim uvjetima uzrokovanim korona virusom, Pučko otvoreno učilište Krapina i dalje organizira zanimljive kulturne događaje istaknula je ravnateljica POU-a Krapina Grozdana Pavlović, koja je zahvalila Ministarstvu kulture na pružanju mogućnosti da se održi izložba ove umjetnice bogatog opusa.

Uz mnoge uspješne radove i izložbe, važno je napomenuti da je Dora Kovačević sudjelovala na međunarodnom simpoziju kipara Forma prima 1978. godine, te je u trajno vlasništvo Gradu Krapina ostavila skulpturu u hrastovu drvu koja obogaćuje park skulptura na otvorenom Forma prima istaknula je kustosica Galerije Vesna Kunštek.

Stručni osvrt dala je likovna kritičarka Branka Hlevnjak. „Njezini su crteži čvrsti, potez bogat, snažan i maštovit, radilo se o kolorima ili crno – bijelim crtežima. U motive lišća, vaze i cvijeća te ostale apstraktne šare unosi i svoju kiparsku snagu koju mi Krapinčani poznajemo. U svoje radove unosi silnu energiju, a što se tiče tapiserija, tu možemo reći da su djela Dore Kovačević nadasve originalna. U tom je području ostavila veliki značaj“ rekla je Branka Hlevnjak.

U glazbenom intermezzu nastupio je akad. glazbenik, violončelista Lovro Kovačević. Izložbu crteža i tapiserija ove vrsne umjetnice koja je diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1974. godine te kiparstvo u Parizu 1977. godine, može se pogledati do 15. studenoga 2020.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content