Izložba fotografija Matije Topolovca – In memoriam u Galeriji grada Krapine

U spomen na prerano preminulog Krapinčana, dugogodišnjeg fotoreportera Pixella Matiju Topolovca, u Galeriji grada Krapine je u petak 23. travnja uz prisustvo obitelji i prijatelja otvorena izložba njegovih fotografija. Izložbu su organizirali u suorganizaciji POU Krapina, Galerije grada Krapine, Grad Krapina, Foto klub Krapina, obitelj i prijatelji.

Matijine reporterske fotografije objavljivane su u različitim medijima, ali osim profesionalnog fotografskog posla, Matija je bio entuzijast i zaljubljenik u fotografiju. Bio je jedan od prvih članova, osnivača Foto kluba Krapina, te je s njim klub i službeno počeo s radom. Kroz dugogodišnje bavljenje fotografijom ispred njegova objektiva stajale su razne osobe iz političkog, kulturnog i zabavnog života. Fotografirao je i pejzaže, floru i faunu, ili pak prirodne fenomene.

Na otvorenju izložbe ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović podsjetila je da Galerija  djeluje već 28 godina, te da je u njoj održano više od 250 izložbi recentnih likovnih umjetnika iz Hrvatske i svijeta, a naredna tri tjedna moći će se razgledati izložba našeg prerano preminulog sugrađanina, fotografa i umjetnika Matije Topolovca, a otvaramo ju upravo na njegov rođendan, na inicijativu njegovih prijatelja i obitelji.

O Matiji je govorio njegov najbolji prijatelj i kum Igor Đurić, a o izloženim fotografijama prisutne je upoznao član Foto kluba Krapina Ivan Hlebec.

Izloženo je 60 Matijinih fotografija, a svaka od njih posebna je na svoj način. Izložba je postavljena tako da su fotografije grupirane po motivima Krapine, okolice Pregrade, jadranske obale te krajevima austrijskih Alpi i Slovenije.

Glazbenik Alen Vranić izveo je na gitari pjesme Dobro mi došel prijatelj i Moj lipi anđele.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović koji je istaknuo:
„Pročitao sam da nitko ne umire tako dugo dok žive oni koji ga vole i koji ga se sjećaju, a svi mi na Matiju imamo lijepa sjećanja i dugo ćemo ga pamtiti. Osobno sam ga dugo poznavao, surađivali smo kad je još radio u dopisništvu Večernjeg lista. Kad sam čuo vijest o njegovoj preranoj smrti bio sam u šoku, ostao u nevjerici“

Otvorenje je upriličeno u skladu s trenutno važećim epidemiološkim preporukama.

Izložba ostaje otvorena do 14. svibnja 2021., a može se razgledati radnim danom od utorka do subote od 10,00 – 13,00 sati.

Foto: Edo Zajec & Dragan Kušec

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content