Izložba fotografija „Šuma okom šumara“


U Galeriji grada Krapine je u četvrtak 15. siječnja 2015. otvorena izložba fotografija 10 bjelovarskih salona fotografije Šuma okom šumara koje je organizator HŠD Ogranak Bjelovar. U Krapini je izložba organizirana u suradnji sa HŠD Ogranak Zagreb. Izložba se već tradicionalno u Galeriji grada Krapine održava u mjesecu siječnju.

Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Bjelovar već niz godina organizira izložbu fotografija pod nazivom “Šuma okom šumara” koja se svake godine povodom Dana hrvatskog šumarstva – 20. lipnja održava u Gradskom muzeju u Bjelovaru s ciljem predstavljanja i popularizacije šumarske struke, a time i osviještenosti cijele javnosti prema šumi, njenoj okolini i prirodi uopće.
Prva je izložba održana 1998. godine u Gradskom muzeju Bjelovar. U početku je bila na lokalnoj razini kao amaterska izložba fotografija u kojoj su do 2003. godine sudjelovali samo članovi bjelovarskog Ogranka HŠD-a.
Od 2004. godine dobiva naziv bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“, osniva se Ocjenjivački sud te se na raspisani natječaj pozivaju članovi HŠD-a iz cijele Hrvatske da prijave svoje fotografije.
Od 2006. godine izložba dobiva međunarodni karakter i prerasta u priznatu izložbu pod nazivom Bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem, na kojem osim domaćih autora sudjeluje i sve više autora iz inozemstva.
Svake godine raspisuje se natječaj na koji se iz godine u godinu prijavljuje sve više fotografija od kojih stručni Ocjenjivački sud izabire najbolje koje se izlažu u okviru salona. Pravilo je da se mogu natjecati samo profesionalni šumari sa svojim pojedinačnim ili kolekcijskim uradcima. Imena autora su šifrirana i čuvaju se u strogoj tajnosti, te su članovima žirija potpuno nepoznata. Tek po završetku odabira, otkrivaju se imena autora nagrađenih fotografija.
Prošle godine obilježena je 10 godišnjica postojanja salona, nije bilo natječaja te je za izložbu odabrano preko 270 fotografija koje su na prijašnjim salonima osvojile neku od nagrada ili pohvala.
Važno je istaknuti da su na ovoj izložbi izložene i fotografije krapinčanke Marije Hlebec koja je na prijašnjim salonima osvojila 3. nagradu za pojedinačnu fotografiju, te pohvale za jednu pojedinačnu fotografiju i jednu seriju fotografija.U prigodnom glazbenom programu nastupio je Djevojački zbor Srednje škole Krapina pod vodstvom prof. Anite Habjanec, a izložbu je otvorio dožupan Krapinsko zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek.

Izložba ostaje otvorena do 27. siječnja 2015. godine.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content