Izložba lutaka iz Zagrebačkog kazališta lutaka


Uz ovogodišnje Ljeto u Krapini u Galeriji grada Krapine je od 1. – 31. kolovoza 2014. postavljena izložba lutaka iz Zagrebačkog kazališta lutaka.

Kazališta lutaka ima raznih, velikih i malih, kućnih, uličnih, ali i onih pravih u kojima kazalište uključuje arhitekturu, pozornicu, gledalište, rasvjetu, scenografiju i svu moguću mehaničku, glazbenu, i drugu neočekivanu opremu kojom se zadivljuje publiku. Pritom su, naravno neizostavne lutke, glavni protagonisti priča, bajki, komedija i drama. Zagrebačko kazalište lutaka, ono između Trenkove i Trga Kralja Tomislava, osnovano je 1948., pa je 2008. objavilo i raskošnu monografiju koja nastoji barem djelomično sačuvati uspomenu na dio čarolija koje pruža kazalište. Kazalište je naime, mjesto iluzija i ljepote, koja nakon što se spusti zavjesa i publika zaplješće, ostaje tek u sjećanju, i traje kroz ono duhovno ispunjenje koje nas prati cijeli život i navodi da opet pogledamo neku predstavu.

Dok smo prošle godine u ovoj istoj Galeriji mogli pogledati kako su malene i simpatične lutke kojima nastaju animirani filmovi, ove godine posudilo nam je Zagrebačko kazalište lutaka, lutke iz svojih predstava od različitih autora. Naravno neke su lutke goleme, jer je tako izvođena predstava, neke su malene, sve ovisi o timu autora koji stvaraju završnu predstavu. Ali, za sam konačni izgled lutke zaduženi su kreatori lutaka. Za lica, pokretljivost brade, pokretljivost ruku, za njihove kostime i frizure, za sve ono što scenarist i redatelj žele postići, računajući dakako na autorski doprinos svakog kreatora lutaka. Ovdje na ovoj izložbi možemo vidjeti lutke Vesne Balabanić: Majmun, Lav, Biciklista, Baka Mokoš i njezina Vrana. Velike lutke Grižula i Omakala, dakle lutke bez glave u koju ulazi stvarna glava glumca, također je jedna od iluzija, kojima se koristi kazalište lutaka; smjenjuju se lutke i stvarni glumci. Zatim su tu, lutke Gordane Krebelj, koja je zajedno s spomenutom Vesnom Balabanić u Zagrebačkom kazalištu lutaka već dugi niz godina, te su stvorile za najrazličitije predstave i najrazličitije lutke. Da se razumijemo, nisu kazališne lutke, iste onakve ljepotice i grdani, kakvima se igraju djeca. Osim što su goleme, prilagođene svojim glumačkim animatorima, one su i karakterne, baš onakve kakvi su likovi u predstavama: vojnici, patuljci, vilenjaci, maske, zločeste Pepeljugine sestre, zmajevi itd.

Pored lutaka spomenutih autorica na izložbi se mogu vidjeti i lutke Irene Sušac (Inspektor), Snjegulica Ivice Susovića, Zmaj iz Loptice Hopsice čuvenog karikaturiste Mojmira Mihatova, koji radi većinom za Zadarsko kazalište lutaka i Svarožiće na Ruži vjetrova gosta ZKL, Patrizia Alejandra Aguera.

Lutke obožavaju predstave i jedva čekaju da se izložbe vrate na pozornicu svojim glumcima i animatorima da ih ožive. Ovo je, ipak, posebna prilika vidjeti ih tako izbliza. Osmotriti i uvjeriti se da su – prave.

 
                                                                                                                                      Branka Hlevnjak

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content