Izložba „Od mene za tebe“ Ivane Bajcer

U Galeriji grada Krapine je u petak 4. prosinca 2020. uz propisane epidemiološke mjere otvorena izložba “Od mene za tebe” akademske umjetnice, krapinčanke Ivane Bajcer.

Autorica se predstavila radovima u različitim medijima – sketchbook, umjetnička knjiga, crtež, grafika, video rad – unutar kojih izražava, iznosi i obrađuje osobna emocionalna i psihička stanja.

Ivana je rođena1993. godine. Nakon završene srednje Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, grafički odjel, upisuje ALU u Zagrebu na kojoj je 2018. diplomirala  smjer grafika, u klasi prof. Tanje Dabo, Tijekom studija dobila je pohvale i rektorovu nagradu.

Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu kao i na međunarodnim radionicama i kolonijama u Mađarskoj i Sloveniji gdje osvaja vrijedne nagrade. Sudjelovala je na 7. i 8. zagorskom likovnom salonu koji se kao trienalna likovna manifestacija održava u Galeriji grada Krapine. Trenutno je naslovni asistent u umjetničkom području, polje likovne umjetnosti, grana grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Izlaganjem svojih najdubljih strahova i nesigurnosti, umjetnica ukazuje povjerenje promatraču i potiče ga da učini isto, odnosno, da ponukan tuđim iskrenim ogoljivanjem sagleda i valorizira sâm sebe. Umjetnička knjiga malog formata “Od mene za mene”, svojevrsna je autoričina posveta samoj sebi kroz niz poruka poput “umorna sam od pozitivnog razmišljanja”, “ambicija je iščupala zdravi korijen”, “radim da bih preživjela, a ne živjela”. Zbog nemogućnosti potpune posvete umjetnosti, Ivana Bajcer stvara umjetnost iz života.

Na otvorenju izložbe, autorica predgovora, povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, istaknula je posebno zanimljiv ciklus radova unutar kojeg je Ivana Bajcer na formu novčanice otisnula vlastiti autoportret uz prateći tekst “deset/dvadeset/pedeset friških figa – honorar hrvatskih umjetnika/ca” što je hrabar i otvoren komentar na ključni problem na koji likovni umjetnici već godinama ukazuju, a to je da prilikom realizacije izložbe jedino umjetnici nisu plaćeni za svoj rad, dok su svi ostali suradnici, poput fotografa, grafičkog dizajnera, tiskare – honorirani. „Likovni umjetnici u Hrvatskoj ne mogu živjeti od svoje umjetnosti te su primorani raditi cijeli niz drugih poslova kako bi si osigurali egzistenciju i da bi se nakon posla, u svoje slobodno vrijeme, posvetili svom životnom pozivu. Rad koji se nadovezuje na rad s novčanicama, jest interaktivni rad gdje je umjetnica ponudila niz radova manjeg formata u različitim tehnikama, te stavila teglicu uz natpis: “Milodar za umjetnost – uzmi rad i sam procijeni koliko vrijedi” – istaknula je Sonja Švec Španjol.

Otvorenje izložbe moglo se pratiti i putem YouTube kanala Pučkog otvorenog učilišta Krapina. Izložba je doprinos POU Krapina i Galerije obilježavanju Dana Grada Krapine i blagdana Sv. Nikole, zaštitnika našega grada i župe koji se ove godine odvija u nešto drugačijim i skromnijim okolnostima, istaknula je na otvorenju ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović, koja je zahvalila Ministarstvu kulture i medija RH i Gradu Krapini na pružanju mogućnosti da se održi izložba ove mlade perspektivne umjetnice. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Dragutin Kozina.

Izložba se u Galeriji može pogledati do kraja godine radnim danom od 10 – 13 sati ili na YouTube kanalu POU Krapina.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content