Izložba pisanica

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, već tradicionalno 14 puta u Galeriji grada Krapine je u petak 15. travnja 2011. otvorena izložba pisanica.

Kao i prijašnjih i ove se godine na izložbu odazvao veliki broj autora. Izloženi su radovi marljivih dječjih ručica iz krapinskih dječjih vrtića, radovi učenika osnovnih škola Krapinsko- zagorske županije, učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka. Po prvi puta predstavlja se i Društvo naša djeca Zabok, učenici Srednje škole Bedekovčina, kao i učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba. Svoja umjetnička djela pripremili su i članovi Kluba «Katarinčica» Krapina, djelatnice Gradske knjižnice Krapina, i korisnici Doma umirovljenika Sv. Nikola iz Krapine. Keramičkim pisanicama predstavljaju se i polaznici keramičarske radionice pri Kulturnom centru Pešćenica iz Zagreba, a likovnim radovima na temu muke Kristove Likovna sekcija «Podravka 72» iz Koprivnice.

Na osebujan način izrađena ili oslikana jaja napravili su i likovni umjetnici i pojedinci iz Krapine, Zagreba, Zaprešića, Koprivnice, Zaboka, Krapinskih toplica, Novog Čića, Sv. Križa Začretja, Zlatara, Popovače i Baške sa otoka Krka.

Pristupi izradi pisanica su različiti od onih tradicionalnih načina pisanja perom i voskom, bojanja lukom i bojama, obljepljivanja prirodnim materijalima, pa čak i heklanja, do pisanica rađenih od glinamola, keramike ili kaširanih. Ima tu i instalacija. U mnoštvu ideja i radova teško je nekoga posebno izdvojiti jer svaki rad je lijep na svoj način, ali ipak treba izdvojiti rad OŠ «Ljudevit.Gaj» iz Krapine koja ove godina obilježava 100. obljetnicu, a čiji učenici su sa svojim učiteljicama napravili stablo sa 100 pisanica.

Na otvorenju izložbe su u prigodnom programu nastupili članovi Literarne sekcije KUD-a Podravka iz Koprivnice koji su kazivali vlastite stihove i Vokalna grupa Žuna koja je izvela korizmene napjeve. Izložbu je otvorila dožupanica za društvene djelatnosti Krapinsko- zagorske županije Sonja Borovčak.

Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2011.

Podjeli na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Skip to content