Izložba pisanica

Uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs u četvrtak 11. travnja 2019. u Galeriji grada Krapine je otvorena već tradicionalna, 22. izložba pisanica.


Kao i prijašnjih i ove se godine na izložbu odazvao veliki broj autora. Sudjeluju djeca iz dječjih vrtića, učenici osnovnih škola, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, likovni umjetnici i pojedinci iz Krapinsko-zagorske i susjednih županija kao i umjetnice iz Slovenije.

Izloženi su i radovi djece koja su sudjelovala na radionici izrade keramičkih pisanica pod mentorstvom dr. art Mirjane Smolić koju je organiziralo POU Krapina u suradnji sa Društvom naša djeca Krapina.

Pristupi izradi pisanica su različiti od onih tradicionalnih načina pisanja perom i voskom, bojanja lukom i bojama, obljepljivanja prirodnim materijalima, pa čak i heklanja, do pisanica rađenih od keramike, u tehnici mozaika ili kaširanih. Ima i instalacija kojih je svake godine sve više gdje svoju kreativnost iskazuju učenici pod mentorstvom svojih učitelja kao i dječica iz dječjih vrtića sa svojim odgojiteljicama. Iz izloženih radova vidi se da u svih tih 22 godine koliko se izložba održava, izlagačima ne nedostaje mašte i kreativnosti. U mnoštvu ideja i radova teško je nekoga posebno izdvojiti jer svaki rad je lijep na svoj način.

Izložba je prikaz izrade pisanica od tradicionalnih načina do modernih i suvremenih pristupa.

Na otvorenju izložbe prisutne je pozdravila ravnateljica POU Krapina i zahvalila Gradu Krapini na velikoj podršci i financijskim sredstvima kojima se mogu realizirati ovako vrijedne izložbe kao i Krapinsko-zagorskoj županiji na podršci u programima koje provodimo.

Otvorenju izložbe nazočila je i zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek koja je posebno pozdravila djecu koja sudjeluju na izložbi, jer tako prenosimo našu tradiciju, kulturu i baštinu na nove generacije.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, koji je također istaknuo vrijednost ove izložbe zbog njegovanja tradicije.
U prigodnom glazbenom programu nastupili su učenici OGŠ pri OŠ Augusta Cesarca iz Krapine.

Izložba ostaje otvorena do 4. svibnja 2019. godine.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content