Izložba radova Ive Šebalja


Nakon iznimno posjećene izložbe u Zagrebu i Vinkovcima izložba radova Ive Šebalja (Zagreb 1912. – 2002.), jednoga od najcjenjenijih hrvatskih slikara 20. stoljeća, naslovljena Štafelajni neumornik kako je umjetnik sebe jednom prilikom nazvao u organizaciji udruge Val kulture iz Zagreba otvorena je u četvrtak 6. studenog 2014. u Galeriji grada Krapine.

Iz velikoga opusa Ive Šebalja na izložbi se može razgledati odabir od 80 radova nastalih u rasponu od četrdesetih do zadnjih godina života koji izvrsno reprezentiraju Šebaljevu poetiku. Prevladavaju gvaševi, akvareli i tuševi na papiru.

Izložbu prati i istoimena monografija (u nakladi Vala kulture) sa reprodukcijama svih izložaka, te kompetentnim i znalačkim tekstom cijenjenog povjesničara umjetnosti Ive Šimata Banova koji pored ostalog, kaže: Nesumnjivo, slikar Ivo Šebalj je zamjetno zaustavio suvremeno usmrćivanje slike. I ne samo to. On je revitalizirao njezinu moć i poticao njezinu volju za moći i stvaranjem svijeta. Uz to, ponovno je usadio osjećaj trajnosti slikarstvu u koje se uvelike počelo sumnjati. (…) I ova kolajna Šebaljeva djela u ravnoteži mjere i slobode zrcali ono najbolje u slikarevu opusu. I ovaj izbor relativizira kronologiju jer se do Šebalja dospijeva prvim i zadnjim, fizički malim i velikim radovima. Šimat Banov zaključuje: Taj čovjek živi kako diše, diše kako crta ili slika, slika kao da je život jedino takav i na takav način moguć. Nije to izdvojena romantičarska slika osamljenika ili «prokletoga umjetnika» nego upravo suprotno: priča o harmoniji čovjeka sa svijetom na tihoj osnovici svakodnevnoga života – toga beskraja čudesnoga svijeta… Osim Šebaljevih radova i citata njegovih razmišljanja, posjetitelje očekuje bista Ive Šebalja, majstorski rad Ivana Sabolića, kao i veoma zanimljivi foto-portreti umjetnika koje su snimili Marija Braut, Luka Mjeda te Aleksandar Kukec.

Predgovor izložbi i likovni postav potpisuje Nikola Albaneže koji ističe: Monografski prikaz zbirke u kojoj su okupljeni radovi Ive Šebalja, nameće i potrebu njenoga predstavljanja javnosti. Kako to drukčije učiniti nego li – barem dok sama zbirka nije našla trajni smještaj dostupan svima zainteresiranima – izložbenom prezentacijom; dapače, nizom izložaba u raznim sredinama u Hrvatskoj, eventualno i u inozemstvu.

Na otvorenju izložbe je o Šebaljevu stvaralaštvu govorio Nikola Albaneže, a izložbu je otvorio dogradonačelnik Grada Krapine Dragutin Kozina.

Izložba ostaje otvorena do 24. studenog 2014. godine.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content