Izložba radova Ljerke Njerš – „Vrhunci odraza – Highlights of Reflection“


Izložba Ljerke Njerš „Vrhunci odraza – Highlights of Reflection“

U prepunoj Galeriji grada Krapine u petak 12. prosinca 2014. otvorena je izložba istaknute hrvatske keramičarke i slikarice Ljerke Njerš pod nazivom „Vrhunci odraza – Highlights of Reflection“ koja se kritičkim izborom povjesničarke umjetnosti Ive Körbler predstavlja sa radovima iz svojeg raznovrsnog opusa. Od prvih slikarskih radova nastalih nakon diplome na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1961. godine, umjetničke keramike u glini i porculanu, višebojnih monotipija, slikocrteža u tušu i akrilu, male reljefne plastike do najnovijih djela primijenjene umjetnosti u staklu i crteža u kombiniranoj tehnici.

„Umjetnički opus Ljerke Njerš jedan je od najheterogenijih, ali ujedno i najhomogenijih likovnih iskustava u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Zaokruženost stila, oblikâ i umjetničkog rukopisa ostali su kroz sve autoričine stvaralačke faze i periode iznimno visoko pozicionirani na ljestvici likovne kvalitete, ali i zanatske invencije. Njezina trajna sklonost eksperimentu kroz različite materijale i medije izražavanja, ali i lakoća kojom je u materijalu prenosila kreativnu i mentalnu energiju, umjetničku kritiku nikada nije ostavljala ravnodušnom. Kritičari smatraju kako se u slučaju Ljerke Njerš ne može i ne smije postavljati stroga granica između tzv. visoke, odnosno čiste, te primijenjene umjetnosti. Posebnom sposobnošću sinteze likovnog medija i invencije koja je u pravilu nadilazila tzv. ograničenja materijala Ljerka Njerš u kontinuitetu do današnjeg trenutka pomiče tradicionalne granice keramičke umjetnosti, umjetničkog stakla, ali i višebojnih monotipija. Teme (polu)ležećeg i sjedećeg akta, cvijeća i pejzaža provlačit će se kroz sva desetljeća ovim opusom s delikatnim varijacijama prema uklopljenosti akta u okvir prirode, proširivanjem teme akta ili dvostrukog akta prema metaforici tzv. rajskog vrta, reduciranjem biljnog ornamenta na jedan list ili poneki cvijet, ili jačim stiliziranjem biljnih i pejzažnih motiva prema apstraktnijim slojevima slike, oslikanog porculana ili keramike. Tek na prvi pogled realističan, svijet Ljerke Njerš otkriva u svojoj vizualnoj složenosti iskustva različitih povijesno umjetničkih razdoblja i stilova: stilske inačice koje vidimo i na ovoj izložbi nose eho antičkih i etruščanskih oblika, renesansne impulse senzualističkog svjetonazora, ali i čistu matissovsku i picassovsku liniju crteža. Cijeli je umjetnički opus Ljerke Njerš velika, smislena sinteza kojom gotovo programatski, u pravom duhu nasljeđa umjetničkih avangardi 20. stoljeća želi nadići i premostiti bilo kakva stroga pravila i ograničenja umjetničkog izražavanja.“

Iva Körbler

Na otvorenju je o umjetničkom stvaralaštvu Ljerke Njerš govorila Iva Körbler, a u prigodnom glazbenom programu nastupila je FS „Viline“ koje su izvele pjesme sa krapinskih festivala čije tekstove je napisao Jura Stubičanec, dok je dramska umjetnica Nada Klašteka kazivala njegove stihove. Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović, a ostaje otvorena do 10. siječnja 2015. godine.


Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content