Izložba slika, crteža i skulptura Vere Fischer


U Galeriji grada Krapine je u petak 3. studenog 2017. otvorena izložba slika, crteža i skulptura kiparice i slikarice Vere Fischer.

Vera Fischer je rođena u Zagrebu 1925. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Vanje Radauša. Ubrzo nakon diplome napustila je klasični stil likovne akademije i okrenula se pop skulpturama. Sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Svoj umjetnički vrhunac postigla je kolažima iz 1960.-ih, te fotografijama iz 1970.-ih, kada je putovala po New Yorku i zahvaljujući kojima je uvrštena u knjigu “Fotografkinje u Hrvatskoj”. Godine 1997. odlikovana je Redom Danice s likom Marka Marulića. Preminula je 2009. godine u Zagrebu.

Vera Fischer je umjetnica čiji rad za života nije bio dovoljno vrednovan, te je njezin opus danas nepravedno marginaliziran.

Na izložbi su izloženi radovi iz njezine ostavštine (slike, crteži i skulpture) nastali od 60-tih do 80-tih godina prošlog stoljeća. Značajna je jer je eksperimentirala sa oblicima i materijalima. Najveći broj radova je iz ciklusa Cvijeće i Necvijeće.

Na otvorenju je o umjetnici i njezinom stvaralaštvu govorila likovna kritičarka Branka Hlevnjak, autorica izložbe, a u prigodnom glazbenom programu nastupila je mlada gitaristica iz Krapine Gabriela Nežmahen. Izložba ostaje otvorena do 24. studenog 2017., a može se pogledati radnim danom od utorka – do subote od 10,00 – 13,00 sati, a srijedom i od 17,00 – 19,00 sati.

Podjeli na društvenim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Skip to content