Izložba slika Dijane Nazor – „Kiša nam ništa ne može“

U Galeriji grada Krapine je u srijedu 9. prosinca 2009. otvorena izložba slika Dijane Nazor pod nazivom „Kiša nam ništa ne može“. Izložbu je otvorio Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti, a u prigodnom programu nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Krapina.

Dijana Nazor rođena je 15. kolovoza 1971. godine u Splitu. Školu likovnih umjetnosti u Splitu završila je 1990. Godine 1995. diplomirala je na studiju likovne umjetnosti na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu (danas Umjetnička akademija), te stekla zvanje profesora likovne kulture – restauratora.
2006. godine stručno se usavršavala u Parizu, u atelierima Cité Internationale des Arts.
Od 2007. koordinatorica je likovnog programa Međunarodnog uličnog festivala Cest is d´ Best pri kojem je 2009. autorica i 1. festivala umjetničkih zastavica na temu Ulica i ja.
Koautorica je udžbenika za likovnu kulturu za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole i priručnika za učitelje Pogled, potez, Zagreb: Profil, 2007./2008.
Članica je InSEA-e (Međunarodno društvo za obrazovanje putem umjetnosti) i HRV-InSEA, HDLU-a, LIKUM-a i Fotokluba Zagreb. Aktivno izlaže od 1994. godine. Od 2004. radi kao konzervator-restaurator u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu.

 «Bestjelesnost bića prikazati u tvarnosti slike, u njenom prikazu opredmetiti duhovnost, umjetničko je htijenje Dijane Nazor. Odabravši motiv anđela, klanjatelja, služitelja i glasnika božjih, našla se pred zadatkom koji je zaokupljao umjetnike kroz povijest, još od primjera u slikarstvu katakombi i reljefa na starokršćanskim sarkofazima. Vremenom se razvila njihova poznata ikonografija, pa se anđeli prikazuju kao mladići u dugim bijelim haljinama, s krilima na leđima. Time ipak nije dokinuta uloga boje kojom se obogaćuje slikarska tjelesnost anđela. Biblijska angelologija razlikuje anđele po hijerarhiji i funkcijama, s utvrđenim sistemom podijele, na tri reda, odnosno na devet korova. Sve, pa i najpoznatije, poput Kerubina i Serafina, karakterizira posebnost likovne interpretacije, u načinu prikaza i sklopu kromatskih vrijednosti.
Dijana Nazor anđelima pristupa razmišljanjem o njihovom posredništvu u odnosu Boga i čovjeka, uvaživši i opća pravila oblikovanja nevidljivog svijeta nebeske vojske. Svojim umjetničkim senzibilitetom dala im je uvjerljivost u scenama relativno složenog scenarija, dosegnuvši ugođaj svečanosti sa svojevrsnom intrigantnošću u pristupu. Djelima formata minijature dotakla je bezmjernost. I još više, konkretizirala neopisivost ljepote, te prepoznala ljubav u stvorenjima dobrote. Minijatura, kao umjetnost dlana, najčešće je sinteza dorađenosti poteza i neposrednosti bljeska doživljaja, prenašanje osmišljene ideje u komornost kadra. Djela s posvetom blaženstva, s blagošću idealizacije gracioznih oblika. Dijana je varijacijama na temu, s figurama tipičnih atributa, aureole i raširenih krila, u odabranoj datosti prostora maštovitošću rješenja produbila značenjski sloj djela, davši mu ozračje sakralnog. S dojmom približavanja i udaljavanja od tla u tvorbi anđela, lakoće kretanja u imaginarnom prostoru. Likova prozračnih, ali i putenih, izvedenih mjerom realistične marnosti i slobodnijom gestualnošću sa slikarskim poljima bogate strukture, odmjerene reljefne taktilnosti.
Dijana Nazor izgradila je vlastiti rukopis s čitkim obrisnim krivuljama likova, dinamičnim linijama koncentriranih silnica prenijetih u vibrantnost površine. I njezini, uglavnom udvojeni anđeli, izrastaju u različitosti kompozicija iz dubine fonda. Od simetričnosti rasporeda, vertikalnog ili dijagonalnog slijeda, harmonične orkestracije formi do raznovrsnosti usmjerenja. Ne libi se Dijana ni izvjesne ornamentalnosti, podržavajući njome idealnost sklada sastavnica ostvarenja. Red pravilnog ritma nije u suprotnosti s ekspresionističkim pulsiranjem ploha, nabojem intenziviranim kolorističkom blistavošću. Dubina plavetnila, znakovitosti bjeline, simboličnosti zlatnih tonova. Dominantni je to kromatski preplet koji se proširuje i drugim bojama. Prožetih svjetlom, elementom likovnim i sadržajnim, uzdignutim do smisla. S upućenošću transcedentalnom dragim motivom. Posvojenim na razini upravo dječjeg zanosa i teološkog promišljaja. U djelima likovne svježine s lirskom konotacijom, nastalih u pravoj radosti stvaranja.»

                                                                                  Stanko Špoljarić

Izložba ostaje otvorena do 31. prosinca 2009.


Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content