Izložba “Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo”

U petak 8. studenog otvorena bila je otvorena izložba “Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo” nastala u sklopu projekta SIHeR – suradnje tri hrvatska i tri slovenska arhiva: Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor i Zgodovinskog arhiva na Ptuju. Ovom izložbom POU Krapina nastavilo je suradnju sa Državnim arhivom iz Varaždina koja je započela 2015. godine izložbom ABC – Arhivska Barbara Celjska, a tijekom srpnja i kolovoza 2019. izložbom “Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici”

Izložba obrađuje povijest pruga koje prelaze preko hrvatsko – slovenske granice na području nadležnosti šest arhiva uključenih u projekt: Pragersko – Ptuj – Čakovec – Kotoriba / Varaždin, Zidani Most – Zagreb – Sisak, Čakovec – Lendava, Krapina – Rogatec i Savski Marof – Kumrovec – Stranje. Izložbom je obuhvaćeno raznovrsno gradivo željezničke tematike kao što su razglednice, fotografije, grafike, tehnička dokumentacija i spisi, uglavnom iz arhivskih, a manjim dijelom iz drugih kulturnih ustanova ili privatnih zbirki. Prezentirano gradivo nastalo je u razdoblju od 1848. do 2014. godine.

Na otvorenju izložbe prisutne su ispred organizatora pozdravili ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović i ravnatelj Državnog arhiva Varaždin Damir Hrelja. O izložbi su govorile koautorice izložbe Gordana Šoevegeš Lipovšek iz Pokrajinskog arhiva Maribor i Ana Tuk iz Državnog arhiva Varaždin. Otvorenju su prisustvovali i ravnatelji Državnog arhiva u Zagrebu Darko Rupčić i Jurica Cesar iz Državnog arhiva za Međimurje.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Drago Kozina, a bila je otvorena do 25. studenog 2019. godine.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content