Kazališna predstava za djecu: “Priča o Bljaksonima ili zašto treba zdravo jesti ” / Subota / 27.4.2024./ 18.30

U današnje vrijeme svjedoci smo čudnog odnosa prema hrani. S jedne strane raznorazne kuharice su najprodavanije knjige, emisije koje govore o kulinarstvu su među najgledanijim emisijama, poznati kuhari su TV-zvijezde koji nas nasmiješeni, držeći pladnjeve, pozivaju da uživamo u njihovoj umjetnosti kuhanja…a, zapravo, kako se danas jede? Dovoljno je baciti pogled na ulicu. Svi nekud žure, držeći komad fast fooda u rukama. Često i razne grickalice postaju najvažniji obrok u danu. To rade odrasli, ali i djeca dolazeći ili odlazeći iz škole. Ta hrana, agresivno reklamirana u svim medijima formirala je i dječji ukus. Razna kuhana jela, variva, gulaši postaju nepoželjni, postaju bljak! Ali ima još jedan problem s fast foodom koji je možda i važniji.

Naime, fast food nije samo hrana koja se brzo priprema (ni za kuhanje špinata ili blitve ne treba puno vremena), nego je to hrana koja se brzo jede! Kuhinjski stol za kojim je obitelj blagovala bio je mjesto razgovora, rješavanja problema, proslave i tugovanja. Danas je on tek manje ili više raskošan stalak za vazu. Ako se i jede u kuhinji, jede se najčešće stojeći uz hladnjak i nitko ni sa kim ne razgovara.

Predstava govori o djevojčici Dunji koja živi ispunjeno i veselo djetinjstvo… ide u školu, bavi se plesom i glazbom, i kad ima vremena odlazi u posjetu svojoj staroj bakici koja joj s ljubavlju priprema „stara“ jela kako bi njezina unuka bila zdrava. Ali vrag, koji u današnje vrijeme nije gadna kreatura nego agresivni trgovac, Dunju navuče na moderna jela koja ne oduzimaju vremena i koja se mogu jesti svuda: vragburgeri, paklenski pomfriti i krampus kole…Dunja se pretvori u bljaksonicu! Okus bakinih jela izgubi svaki čar, postane bezvoljna, prestane se baviti plesom…ali na svu sreću, bakica ima lijek: krepku pileću juhicu!

Tekst i režija: Hrvoje Zalar

Glume: Anja Đurinović/Selma Mehić, Hrvoje Zalar

Scenski pokret: Maja Đurinović

Trajanje: 45 minuta Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina

Prodaja ulaznica na blagajni dvorane od utorka do petka od 13 do 17 sati, sat vremena prije projekcije filma i na www.ulaznice.hrhttps://www.ulaznice.hr/web/event/69/1103

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content