Koncert “Božić u Krapini” – 15.12.2019.

Gradski puhački orkestar Krapina je u nedjelju, 15. prosinca u Festivalskoj dvorani u Krapini održao koncert pod nazivom „Božić u Krapini”.

Gradski puhački orkestar Krapina ima 45 aktivnih članova, a od Branka Cvrtile dirigentsku palicu i umjetničko vodstvo preuzeo je Davor Zrinščak, magistar muzike koji je u orkestru od svoje devete godine. Iz orkestra ga je glazbeni put vodio od muzičke akademije, sviranja u raznim orkestrima (orkestri kazališta Komedija i HNK-a, simfonijski i tamburaški orkestri HRT-a, revijski orkestar zagrebačke filharmonije, vojni orkestar čiji je zaposlenik te mnogi drugi) pa do sadašnjeg mjesta umjetničkog voditelja. Orkestar je za ovaj koncert pripremio tri zahtjevne skladbe za puhačke orkestre koje su izveli na regionalnoj i državnoj smotri puhačkih orkestara te s njima osvojili Zlatnu plaketu s pohvalom. Drugi dio programa sastojao se od nekoliko skladbi zabavnog karaktera, no ne i svirački manje zahtjevnih. Uz to, na koncertu su nastupili i Muški vokalni ansambl Krapina koji djeluje unutar orkestra i koji je uz pratnju orkestra otpjevao tri skladbe te kao gošće ženska vokalna skupina Queentete.

Nedavno nabavljeni novi instrumenti omogućili su orkestru kvalitetniju izvedbu kako zajedničkih tako i solističkih dionica te puno širi repertoar.  

Davor Zrinščak nam je rekao: „U ovih par mjeseci u ulozi voditelja i dirigenta orkestra uvjerio sam se u ozbiljnost i spremnost članova na sve zahtjevnije pothvate. Orkestar je uvježbao težak, ozbiljan te atraktivan program koji su izveli na ovom koncertu. Svakom članu GPOK-a ova udruga je više od udruge. Mi smo zapravo jedna velika obitelj i jednostavno volimo biti zajedno, družiti se i ono najvažnije, kroz glazbu privlačiti novu publiku, prijatelje te nove članove. Ovim putem pozivam sve mlade i one malo starije koji znaju svirati ili pohađaju glazbenu školu da nam se pridruže jer kod nas mogu naučiti svirati još jedan instrument uz onaj koji pohađaju u glazbenoj školi. Pridružite nam se i budite dio jedne velike i predivne obitelji!“

Rad Gradskog puhačkog orkestra Krapina posljednju je godinu uvelike omogućen i novcem iz EU fonda u sklopu projekta Pučkog otvorenog učilišta Krapina „Ključ kulture za sve generacije“ vrijednog 791.200,80 kuna. POU je sklopilo Ugovor s Ministarstvom kulture i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva o 100 postotnom financiranju Projekta. Od toga EU sufinancira 85% projektnih troškova (672.520,68 kuna) u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15%  plaća Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt se provodi od 29. listopada  2018. godine do 28. listopada 2020. godine. Partneri Pučkom otvorenom učilištu Krapina su Grad Krapina, Kulturno umjetničko društvo „Ilirci“ Krapina, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Gradski puhački orkestar Krapina. Projektom se želi doprinijeti razvoju dobrog upravljanja u kulturi Krapine.

      

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content