Koncert “Večer s Ilircima” – 29.11.2019.

KUD Ilirci je u petak 29. studenog u Maloj dvorani POU Krapina održao koncert pod nazivom „Večer s Ilircima.“

Mješoviti pjevački zbor je pod vodstvom umjetničkog voditelja i dirigenta Siniše Miklaužića izveo desetak pjesama različitog karaktera, od kajkavskih pjesama uključujući i one s Festivala kajkavskih popevki, pjesama Emila Cosseta, adventskog i božićnog repertoara do suvremenih obrada popularnih pjesama čiji su autori i izvođači Zlatan Stipišić, Oliver Dragojević i drugi. Zbor broji 24 člana, a ove je godine na  Županijskoj smotri zborova u Zaboku istaknut kao zbor s najvećim napretkom u radu. Siniša Miklaužić je u KUD- u Ilirci pet godina i cilj mu je osuvremeniti pjevanje Iliraca, proširiti repertoar kako bi bio interesantan i članovima i publici. Stoga se više bave suvremenim višeglasjem i obradama popularnih pjesama što kod članova dodatno potiče entuzijazam.

Siniša Miklaužić je rekao: „Svi pjevači KUD-a Ilirci su amateri i samo svojim dolascima na probe zaslužuju respekt jer stavljaju svoje vrijeme na raspolaganje najprije za svoju dušu a potom i za javno kulturno dobro zajednice i društvene sredine u kojoj žive.“

Na koncertu je program izveo i dječji zbor „Ilirčeki“ koji broji 15 aktivnih članova osnovnoškolskog uzrasta (12 djevojčica i 3 dječaka), od kojih neki pohađaju i Osnovnu glazbenu školu pri OŠ Augusta Cesarca u Krapini. Zbor vodi Kristijan Tutić, inače učitelj teoretskih predmeta i zborskog pjevanja u toj školi. Na koncertu su izveli skladbe Suza za Zagorske brege, Fališ mi i Vse počinje v Zagorju. Kristijan Tutić kaže da u posljednje vrijeme rade na detaljnijoj razradi notnog materijala, sudjeluju na smotrama i  festivalima i kulturnim aktivnostima grada Krapine, a cilj im je  razvoj višeglasnog pjevanja i promocija zbora i pjesme.

Gosti Iliraca bili su Iva Ranogajec Inkret, Miljenko Golub i Klapa Kmeti.

Rad KUD-a Ilirci posljednju je godinu uvelike omogućen i novcem iz EU fonda u sklopu projekta Pučkog otvorenog učilišta Krapina „Ključ kulture za sve generacije“ vrijednog 791.200,80 kuna. POU je  sklopilo Ugovor s Ministarstvom kulture i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva o 100 postotnom financiranju Projekta. Od toga EU sufinancira 85% projektnih troškova (672.520,68 kuna) u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15%  plaća Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

 Projekt se provodi od 29. listopada  2018. godine do 28. listopada 2020. godine. Partneri Pučkom otvorenom učilištu Krapina su Grad Krapina, Kulturno umjetničko društvo „Ilirci“ Krapina, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Gradski puhački orkestar Krapina. Projektom se želi doprinijeti razvoju dobrog upravljanja u kulturi Krapine.

              

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content