Konferencija za medije, 21.8.2018.

U utorak 21. kolovoza 2018. u 11,00 sati održana je u prostorima POU Krapina konferencija za medije projekta « OK! Otkrijmo kreativnost »

Pučko otvoreno učilište Krapina počelo je s provedbom projekta „OK! Otkrijmo kreativnost“ vrijednog 238.862,03 kune od čega EU sufinancira 203.032,72 kune (85%) u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15%  plaća Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt se provodi od 23. srpnja 2018. do 23. srpnja 2019. godine.  Cilj projekta je povećanje vidljivosti i prepoznavanje potencijala osoba starijih od 54 godine u Krapini i Krapinsko- zagorskoj županiji te poboljšanje njihovih socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina uključivanjem u kulturne i umjetničke aktivnosti, rečeno je na konferenciji za medije Pučkog otvorenog učilišta Krapina.
Tijekom trajanja projekta provest će se ukupno 5 ciklusa umjetničkih radionica (2 ciklusa umjetničke radionice vitraja i 3 ciklusa umjetničke radionice keramike ) u kojima će sudjelovati 45 osoba s navršenih 55 ili više godina. Prvi javni poziv građanima na radionice  uslijedit će u listopadu, a polaznicima će biti plaćen i prijevoz.
Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina na konferenciji je rekla: „Posebno me veseli što će radionice voditi poznate umjetnice. To smatram dodatnom vrijednošću projekta. Pod njihovim vodstvom bit će pripremljeno i pet izložbi radova s radionica u tri županije. Uz završnu izložbu tiskat ćemo i katalog s radovima polaznika.“ Ujedno je pozvala građane s navršenih 55 godina da se jave na oglase i upišu na radionice koje su za njih potpuno besplatne.
Jedan od ciklusa radionica keramike vodit će poznata umjetnica Ljerka Njerš, akademska slikarica i profesorica, članica HDLU-a i ULPUH-a te Society of Designer and Craftsman u Londonu iza koje su  brojne izložbe u zemlji i inozemstvu. Ljerka Njerš je na konferenciji rekla: „Sigurna sam da će polaznicima radionica rad s glinom donijeti mnogo radosti. Drago mi je što ću im moći prenijeti dio svojeg znanja i iskustva.“
Dva ciklusa radionica vitraja vodit će  Dominique Jurić, profesorica  povijesti umjetnosti i etnologije te profesorica likovne kulture, mag. edu., jedina slikarica u dugoj povijesti ALU u Zagrebu koja je diplomirala s tehnikom vitraja i imala diplomsku izložbu u Galeriji Forum, usavršavala se u Švicarskoj (specijalizacija konzervacije vitraja u Fribourgu te Vitromuseeu u Romontu ) te u Francuskoj ( Centre Internationale du Vitrail u Chartresu, usavršavala tehniku grissaila, dosad jedina iz RH). Dominique Jurić redovito održava samostalne izložbe vitraja u zemlji i inozemstvu, izlagala je na nizu grupnih izložbi, sudjelovala u brojnim likovnim kolonijama. Od javnih radova posljednji je izveden u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, dok je posljednja inozemna izložba vitraja održana u Beču. Dominique Jurić je na konferenciji rekla: „Poručila bih polaznicima da je rad na vitraju divan kreativni proces, ali i izazov. Budite odvažni i probajte!“
Dr. art. Mirjana Smolić  voditi će 2 ciklusa radionica keramike; završila je ALU u Zagrebu,  nastavnički odsjek kiparstva te doktorski umjetnički studij kiparstva pri ALU u Zagrebu. Iza nje je niz samostalnih izložbi, autorica je nekoliko javnih skulptura i niza spomen bista, voditeljica brojnih kreativnih radionica. Radi kao likovni pedagog, profesorica u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. „Mislim da je ovaj projekt odlična prilika za otkrivanje vlastitih kreativnih potencijala uz ugodno druženje. Stvaranje uvijek donosi radost!“, rekla je na konferenciji Mirjana Smolić.
Vesna Kunštek, kustosica Galerije grada Krapine i ujedno voditeljica projekta „OK! Otkrijmo kreativnost“ navela je da će programi svakog od ciklusa radionica kao i pozivi potencijalnim polaznicima biti objavljivani putem oglasa u medijima te na web stranici POU Krapina. Ujedno je pozvala potencijalne polaznike da se odazovu na radionice koje su za njih potpuno besplatne.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content