1. konferencija za medije – 6.11.2018.

U utorak, 6. studenog 2018. u 13,00 sati održana je u prostorima Galerije grada Krapine konferencija za medije projekta « Ključ kulture za sve generacije»

Pučko otvoreno učilište Krapina počelo je s provedbom novog projekta „Ključ kulture za sve generacije“ vrijednog 791.200,80 kuna. POU je sklopilo Ugovor s Ministarstvom kulture i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva o 100 postotnom financiranju Projekta. EU sufinancira 85% projektnih troškova (672.520,68 kuna) u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15% plaća Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt se provodi od 29. listopada 2018. godine do 28. listopada 2020. godine. Partneri Pučkom otvorenom učilištu Krapina su Grad Krapina, Kulturno umjetničko društvo „Ilirci“ Krapina, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Gradski puhački orkestar Krapina. Projektom se želi doprinijeti razvoju dobrog upravljanja u kulturi grada Krapine.

Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina je prilikom predstavljanja Projekta na konferenciji za medije rekla: “Provodit ćemo niz aktivnosti: od suradnje, edukacija i podizanja javne svijesti u području upravljanja u kulturi do pripreme, provedbe i razmjene edukacijskih i kulturno – umjetničkih programa. Ciljne skupine educirat će se o dobrom upravljanju u kulturi, donijet će se mjere za razvoj sudioničkog upravljanja u kulturi, partneri će se umrežiti. Građani će se uključiti u planiranje i provedbu edukacijskih programa u umjetnosti i kulturi te u planiranje i provedbu novih kulturno – umjetničkih programa u Krapini“.

Mirjana Janžek, predsjednica Udruge distrofičara Krapina objasnila je da je na ovom projektu tema kultura pa su članovi udruge odlučili tijekom projekta pohađati likovnu radionicu nakon koje će biti pripremljena i izložba njihovih radova te tiskan katalog. Naglasila je: „Posebno nam je važno što je ovaj projekt senzibiliziran s potrebama naših članova, jer će tema jedne od radionica na projektu biti upravo osiguranje jednakog pristupa upravljanju u kulturi osobama s teškoćama.“

Dragan Vidović, tajnik Gradskog puhačkog orkestra Krapina naveo da će sredstva iz projekta omogućiti uvježbavanje i izvođenje dva njihova glazbena programa tako što će se financirati rad dvojice dirigenata tijekom gotovo dvije godine te nabava novih instrumenata i stalaka za note. „Ova financijska sredstva bit će nam velika pomoć. Drago mi je što imamo takvu podršku Pučkog otvorenog učilišta i zahvaljujem im na tome,“ istaknuo je Vidović.

Josipa Pelin, predsjednika KUD-a „Ilirci“ Krapina rekao je da će tijekom projekta KUD pripremiti dva nova glazbena programa, da će ih izvesti u Krapini i na gostovanjima u još tri grada. Posebno je naglasio: „Ovaj projekt ujedno nam je i velika podrška u materijalnom smislu: bespovratnim sredstvima financirat će se dva naša glazbena voditelja tijekom 15 mjeseci te organizator programa, a bit će pokriveno i niz troškova koji su neophodni za pripremu i izvođenje nastupa poput kostima, troškova prijevoza na gostovanja, kupnje računala, izrade notnih knjižica i sl.“

Damir Novina, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina objasnio je kako se natječajem Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva poticalo što jače uključivanje građana u kreiranje kulturne ponude. Stoga će Društvo tijekom projekta građane pozvati na glazbenu radionicu te raspisati natječaj za nove skladbe. Za izabrane skladbe aranžmane će napisati profesionalci, a projekt će financirati i svu ostalu potrebnu logistiku. „Nadam se da će natječaj kojeg će tijekom projekta objaviti naše Društvo potaknuti nove talente da se ohrabre, pošalju svoje radove te time obogate našu kulturnu ponudu,“ rekao je Novina.

Zoran Gregurović, gradonačelnik grada Krapine naglasio je da Grad doživljava udruge i inače kao partnere te se nada da će kroz ovaj projekt još više unaprijediti suradnju u području kulture. Tom prilikom je rekao: „Tijekom projekta zajedno ćemo raditi na različitim aktivnostima koji se tiču unaprjeđenja sudioničkog upravljanja u kulturi. Zajedno ćemo donijeti Akcijski plan razvoja sudioničkog upravljanja u kulturi te ćemo formirati Savjet za kulturu Grada Krapine.“ Objasnio je da će na temu sudioničkog upravljanja u kulturi biti održane radionice, predavanja, tribina i okrugli stol u Krapini. Pozvao je građane da se uključe u pripremu i provedbu kulturno umjetničkih i edukacijskih programa svojim prijedlozima i aktivnim sudjelovanjem.

Ksenija Cerovečki, voditeljica projekta objasnila je da će putem oglasa u medijima građani biti pozivani na sudjelovanje u projektu te da će projekt uskoro dobiti i posebni dio web stranice POU Krapina na kojoj će se moći pratiti sve projektne aktivnosti.

    

      

Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content