Lučka Šićarov – Jeftini slatkiši


U Galeriji grada Krapine je u okviru manifestacije Ljeto u Krapini od 6. – 28. kolovoza 2016. bila otvorena izložba pod nazivom Jeftini slatkiši slovenske umjetnice Lučke Šićarov. Izložene su bile ručno oblikovane keramičke torte, tortice i kolači koje umjetnica izrađuje na realističan način poput pravog slastičara sa dugogodišnjim iskustvom. Različite vrste keramičkih torti, tortica i kolača na prvi pogled izgledaju kao da su stvarne torte od tijesta.

Lučka Šićarov rođena je 1958. godine u Ljubljani. Keramikom se samostalno bavi od 1984. nakon što je diplomirala filozofiju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Od prve međunarodne izložbe na Svjetskom trienalu male keramike u Zagrebu, 1987. sudjelovala je na mnogim međunarodnim samostalnim i skupnim izložbama. Od 2004. godine imala je petnaest samostalnih izložbi u Sloveniji. Dobitnica je nekoliko međunarodnih priznanja. Lučka Šićarov izrađuje uporabne i neuporabne keramičke predmete. Od neuporabnih predmeta su keramičko donje rublje, torbice, šeširi, torte i tortice, a uporabni svjetiljke, vaze, slike i sličice. Najbolji su uporabni keramički kaktusi, koji se mogu staviti na stol ili na prozorsku policu među živo cvijeće. Njena keramika, njene forme, skulpture svojom se maštovitošću dotiču svakodnevnih predmeta. Keramičkim torbicama, keramičkim ženskim rubljem, “obučenim” krojačkim lutkama, keramičkim krunama i šeširima gostuje po galerijama u zemlji i inozemstvu.

Izložbu je otvorio dogradonačelnik Grada Krapine Dragutin Kozina, a nakon otvorenja posjetitelji su se mogli zasladiti pravim kolačima koje su ispekle članice Udruge Hrvatska žena Krapina i uživati u koncertu grupe „Stidljiva ljubičica.“

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content