Izložba pisanica

U Galeriji grada Krapine je već tradicionalno uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa od 21. ožujka do 12. travnja 2012. bila otvorena izložba pisanica.

I ovu petnaestu godinu zaredom bile su izložene pisanice oslikane i ukrašene na mnogo različitih načina. Kao i prijašnjih, i ove se godine odazvao velik broj autora iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Pisanice su izradile marljive dječje ručice iz krapinskih dječjih vrtića «Gustav Krklec» i «Mali kaj», učenici iz 10 matičnih i 11 područnih osnovnih škola, učenici Srednje škole Bedekovčina i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Po prvi puta mogli su se vidjeti i radovi Društva naša djeca iz Donje Stubice, radovi djece iz ARTUM centra za umjetničko stvaralaštvo Ludbreg, radovi djece iz Doma za djecu Zagreb, Podružnica Laduč kao i rad mladih župe Uznesenja BDM Stenjevec iz Zagreba. Tu su i radovi članova Likovne sekcije «Podravka 72» Koprivnica i Centra za rehabilitaciju Zagreb-radionica Zaprešić. Na osebujan način izrađena ili oslikana jaja napravilo je preko 30 likovnih umjetnika i pojedinaca iz Krapine, Krapinskih Toplica, Radoboja, Sv. Križa Začretja, Zlatara, Zaboka, Zaprešića, Zagreba, Koprivnice, Baške na otoku Krku i Zadra.

Pristupi izradi pisanica su različiti od onih tradicionalnih načina pisanja perom i voskom, bojanja lukom i bojama, obljepljivanja prirodnim materijalima ili perlicama, do pisanica oslikanih kvarcnim pijeskom, rađenih od žice, glinamola, keramike ili kaširanih. Ima i instalacija kao i zanimljivih likovnih ostvarenja Križnog puta koji je bio druga predložena tema.

Na otvorenju izložbe u prigodnom programu nastupila je Folklorna skupina «Viline» iz Krapine, a izložbu je otvorila zamjenica župana za društvene djelatnosti Krapinsko zagorske županije Sonja Borovčak.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content