Održan 9. maraton kratkometražnog filma u Krapini – 17.12.2021.

Povodom najkraćeg dana u godini, Hrvatski audiovizualni centar i nezavisna kina diljem Hrvatske pripremili su bogat izbor domaćeg i europskog kratkometražnog filma. Ove godine Pučko otvoreno učilište Krapina – Kino Krapina projekcije kratkometražnih filmova organiziralo je u suradnji s udrugom Tavan iz Krapine.

Ovo je tek prva u nizu zajedničkih aktivnosti i suradnje u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kao što su razvoj publike svih kategorija s naglaskom na filmsko obrazovanje djece i mladih te popularizaciji svih vrsta umjetnosti. Tako je Kino Krapina dobilo još jednog vrijednog partnera u provođenju art programa.

Inicijativa Najkraći dan iz koje je proizašao Maraton kratkometražnog filma je nastala 2012. godine u Francuskoj s idejom promocije bogatog europskog repertoara kratkometražne forme. U međuvremenu se proširila na mnoštvo europskih zemalja. U Hrvatskoj se održava već devetu godinu za redom. Domaći program čini 11 suvremenih naslova, podijeljenih u dva programska bloka. U sklopu programa Domaći maratonci 1 prikazuju se studentski animirani filmovi nastali na Akademiji likovnih umjetnosti – Cockpera Kate Gugić koji je svjetsku premijeru imao u natjecateljskom programu prestižnog festivala u Clermont-Ferrandu, te Kula Sunčane Brkulj. U “prvim maratoncima” su i igrani filmovi Kazneni udarac Roka Bičeka, publici prvi put predstavljen na festivalu u Locarnu i Njemački inat Silve Ćapin. Tu je i eksperimentalni film Kako razgovarati s mamom Dalije Dozet, nagrađen na prošlogodišnjem izdanju festivala 25FPS te još jedan animirani rad – The Raft Marka Meštrovića.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content