Održan dan Ljudevita Gaja

Već tradicionalnu 7. godinu po redu u organizaciji POU Krapina obilježavamo Dan Ljudevita Gaja. Na ovaj način želimo doprinijeti boljem razumijevanju povijesti i edukaciji budućih generacija te odati počast Gajevom nasljeđu i njegovom doprinosu u oblikovanju jezika koji danas koristimo.

Ove godine Dan Ljudevita Gaja obilježili smo u suradnji s Hrvatskim povijesnim muzejom. U prostoru Male dvorane Pučkog otvorenog učilišta Krapina, 14. svibnja, održane su radionice u kojima su sudjelovali 3. razredi Srednje škole Krapina te učenici 7. razreda Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ Krapina i Osnovne Škole Augusta Cesarca Krapina. Radionice je vodila viša kustosica pedagoginja Hrvatskog povijesnog muzeja, Jelena Roboz.

Na radionicama se učenicima na zabavan i interaktivan način približilo dobra Hrvatskog narodnog preporoda. Putem prezentacije predstavljen je dio fundusa Zbirki Hrvatskog povijesnog muzeja, segment odraza preporodnih ideja i svakodnevnog životu u vrijeme Ilirskog pokreta, uključujući i predmete koji su pripadali samom Gaju. Nekolicina učenica srednje škole obuklo je replike kostima iz tog povijesnog razdoblja kako bi voditeljici radionice pomogle u demonstraciji. Učenici su nakon prezentacije dobili zadatak izrade kratkog stripa s likovima Hrvatskog narodnog preporoda u glavnim ulogama. Kroz ovakvu vrstu radionice učenicima se otvara mogućnost samostalnog istraživanja i kreativnog izražavanja kroz individualni i grupni rad.

Ravnateljica POU Krapina, Grozdana Pavlović, pozdravila je i zaželjela dobrodošlicu svima kao domaćin događanja, te je uručila zahvalnice svim participirajućim ustanovama.

Zahvaljujemo se stručnom timu iz Hrvatskog povijesnog muzeja na gostovanju te spremnosti i otvorenosti za ovakvu vrstu suradnje.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content