Otvorena izložba božićnih jaslica „H štali na slami se rodile diete“

U petak 2. prosinca otvorena je u Galeriji grada Krapine izložba božićnih jaslica „H štali na slami se rodile diete“ kojom POU Krapina, Galerija grada Krapine sudjeluje i obogaćuje ovogodišnji program „Prosinac u Krapini“ i obilježavanje Dana Grada Krapine i blagdana Sv. Nikole biskupa zaštitnika djece, pomorac, siromašnih kao i našeg grada i župe.

Jaslice su prikaz Isusova rođenja, jedan od najznačajnijih i najprepoznatljivijih simbola Božića, a samim time i kršćanstva. Izložene jaslice izradili su zaljubljenici u tradiciju i božićne običaje. Pojedinci, likovni umjetnici i članovi Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica predstavljaju se sa vlastitim unikatnim božićnim jaslicama izrađenim od raznih materijala (drva, papira, slame, kukuruzovine, stakla, keramike), od klasičnih s mahovinom i ovčicama koje nas vraćaju u djetinjstvo do minimalističkih stiliziranih prikaza koji nas navode na razmišljanje o smislu Božića.

Izloženo je tridesetak radova 24 -tvero autora među kojima su i autori iz Krapine: Marija i Tomislav Hlebec, Zdravka Jurman i Krunoslav Sirovec, a tu su još autori iz Krapinskih Toplica, Donje Pačetine, Bedekovčine, Bistre, Zagreba, Jastrebarskog, Koprivnice i Ludbrega. Dio radova je i iz zbirke Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica.

Izložene jaslice pokazuju velik trud i kreativnost njihovih autora, te u sebi nose poruku zajedništva i očuvanja sakralne i pučke tradicije.

U prigodnom programu nastupili su Marija Hlebec koja ja kazivala stihove vlastite pjesme Jedini kralj po čijem je stihu izložba dobila naziv i zbor Udruge umirovljenika Krapina „Gajev spomenek“ koji su pod vodstvom prof. Anite Habjanec izveli prigodne pjesme.

Prisutne je ispred POU Krapina pozdravila ravnateljica Grozdana Pavlović, a ispred Grada Krapine predsjednik Gradskog vijeća Mladen Gregurović. Izložbu je otvorio krapinski župnik vl. Davor Štuljan.

Izložba ostaje otvorena do kraja godine, a može se pogledati od utorka do subote od 10- 13 sati.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content