Otvorena izložba „Pjesničke i slikarske rukoveti“ Darovnica Zbirke Biškupić Galeriji grada Krapine

U Galeriji grada Krapine je u nedjelju 3. rujna 2023. nakon otvorenja Tjedna kajkavske kulture otvorena izložba vrijednih bibliofilskih izdanja iz Zbirke Biškupić koje su povodom 30. obljetnice djelovanja Galerije darovali počasni građanin grada Krapine, muzeolog, kolekcionara i dugogodišnji ministar kulture RH mr.sc. Božo Biškupić i supruga Ljerka.

Radi se o 11 bibliofilskih izdanja (198 grafičkih listova u tehnici bakropisa, akvatinte, linoreza i she igle) izdanih u razdoblju od 1985 do ove 2023. u ediciji Zbirke Biškupić koju je 1972. godine osnovao i od tada uređuje i grafički oblikuje Božo Biškupić. U izradi bibliofilskih izdanja sudjelovali su renomirani likovni umjetnici i književnici s kraja 20. i početka 21. stoljeća. Stihovima je najzastupljeniji pjesnik, književnik, akademik Luko Paljetak koji je nazočio otvorenju izložbe i uz glumca Martina Grđana čitao svoje stihove. Uz darovana bibliofilska izdanja izložena je kao gostujuća izložba grafička mapa Tomislava Buntaka Miracle Grecque objavljena u ožujku ove godine. Ovo bibliofilsko izdanje objelodanjeno je povodom pedesete obljetnice grafičkih i bibliofilskih izdanja Zbirke Biškupić.

Supružnicima Biškupić su na donaciji i na svemu onome što su činili i što čine za kulturu grada Krapine i ovoga dijela Hrvatske, zahvalili ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović koji je za uzvrat dao Zahvalnicu Boži Biškupiću, te ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek koja je izložbu i otvorila.

U glazbenom dijelu nastupila je sopranistica Josipa Lončar koja je izvedbom kajkavskih popevki oduševila prisutne.

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna, a u Tjednu kajkavske kulture se može razgledati od utorka – subote od 10,00 -13,00 sati i od četvrtka – subote od 17,00 – 19,30 sati.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content