Otvorena izložba skulptura Sanje Fališevac i održan Tárogató Hungarikum Koncert –  József Terék i prijatelji

U Galeriji grada Krapine je u petak 16. lipnja 2023 otvorena izložba skulptura Sanje Fališevac „Scene iz ateljea“. Izložba od 50-tak keramoskulptura i nekoliko bronci predstavlja umjetnički opus neakademske, gluho slijepe kiparice Sanje Fališevac, čije stvaralaštvo čini jedinstveni fenomen na hrvatskoj umjetničkoj sceni od početka 1980-ih godina kada se prvi put predstavila javnosti na skupnoj izložbi u Tiflološkom muzeju.

Požežanka Sanja Fališevac se zbog svoje osobitosti kao gluhoslijepa osoba školovala u Zagrebu. Uz podršku akad. kiparice Nade Orel otkriva potencijal i mogućnost da se profilira u smjeru umjetničkog stvaralaštva. Pohađala je školu Primijenjene umjetnosti i dizajna i specijalizirala keramiku i tehniku tkanja. Kroz rad s akad. kiparom Želimirom Janešom nastavlja taktilna istraživanja kiparskog medija i priprema se za Akademiju likovnih umjetnosti koju nikada nije upisala.

Skulpture joj se nalaze u nekoliko javnih prostora u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci i Londonu i u mnogim privatnim zbirkama. O stvaralaštvu ove iznimne umjetnice govorila je kustosica izložbe Jasmina Fučkan istaknuvši kako Sanja ovom izložbom obilježava svoju 20-tu jubilarnu samostalnu izložbu, te kako joj je drago da je to baš u umjetničkoj Galeriji grada Krapine.

Prisutne je pozdravila ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović i zahvalila Ministarstvu kulture i medija RH i Gradu Krapini na podršci i sufinanciranju rada Galerije kao i  

ravnateljici Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra, Zagreb. Anni Mladenovics na organizaciji Tárogató Hungarikum Koncerta –  József Terék i prijatelji.

Izložbu je otvorila izaslanica gradonačelnika Grada Krapine, pročelnica Upravnog odjela Andrea Cobović.

Nakon otvorenja izložbe u dvorištu Galerije je u suorganizaciji Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra Zagreb,  Hungarian academy of arts  i POU Krapinaodržan Tárogató Hungarikum Koncert –  József Terék i prijatelji

Tárógató Hungarikum Koncert je u 2015. godine osmislio dr. József Terék, glazbenik i etnograf, izvođač nagrađen Ordenom mađarskog zlatnog križa, skladatelj i javni član Odsjeka za glazbu Mađarske akademije umjetnosti. Posljednjih godina njegovi su koncerti izvedeni na svim kontinentima, u gotovo 30 zemalja, u organizaciji veleposlanstava i mađarskih instituta, na akademijama, konferencijama i međunarodnim festivalima.

U središtu koncerta je tárógató, poznat i kao glas mađarske duše, koji je prisutan u mađarskoj glazbenoj povijesti više od 700 godina. To je drveni puhački instrument koji ima mnogo sličnosti s klarinetom, saksofonom i oboom jedinstven je u svijetu, poznat stanovništvu Karpatskog bazena, a izvan toga je gotovo potpuno nepoznat.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content