Pisanice


U petak 18. ožujka 2016. uz najveći kršćanski blagdan Uskrs u Galeriji grada Krapine otvorena je već tradicionalna izložba pisanica.

Kao i prijašnjih i ove se godine na izložbu odazvao veliki broj autora. Sudjeluju djeca iz dječjih vrtića, učenici osnovnih škola, srednje škole, likovni umjetnici i pojedinci iz 5 županija (Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Zagrebačke, Karlovačke i Sisačko – moslavačke).

Izloženi su radovi marljivih dječjih ručica iz krapinskih dječjih vrtića „Gustav Krklec“ i „Mali, kaj“, te dječjeg vrtića „Utrine“ iz Zagreba, radovi učenika iz 10 osnovnih i 8 PŠ Krapinsko-zagorske županije, radovi učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka. Svoje radove izložili su i polaznici Centra za rehabilitaciju Zagreb-radionica Zaprešić, korisnici Doma umirovljenika Sv. Nikola iz Krapine i Doma za starije osobe Centar iz Zagreba, te Klub umirovljenika iz Zaprešića, Centar za kulturu i informacije Maksimir- Zagreb, Klub „Vjeverica“ Zagreb – Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima grada Zagreba, Centar za pružanje usluga zajednici “Vladimir Nazor” Karlovac i Udruga Puls „Moslovački štrk“ iz Popovače. Na osebujan način izrađena ili oslikana jaja napravili su likovni umjetnici i pojedinci (kojih je više od 40) iz Krapine, Začretja, Stubičkih i Krapinskih toplica, Radoboja, Zaboka, Huma na Sutli, Oroslavja, Zaprešića, Donje Bistre, Zagreba, Samobora, Bijele Gorice, Ludbrega.

Pristupi izradi pisanica su različiti od onih tradicionalnih načina pisanja perom i voskom, bojanja lukom i bojama, obljepljivanja prirodnim materijalima, pa čak i heklanja, do pisanica rađenih od keramike, u tehnici mozaika ili kaširanih. Tu su i jestive pisanice rađene od tijesta za medenjake kao i pisanice rađene japanskom origami tehnikom savijanja papira bez rezanja i lijepljenja. Ima i instalacija kojih je svake godine sve više gdje svoju kreativnost iskazuju učenici pod mentorstvom svojih učitelja i dječica iz dječjih vrtića sa svojima tetama odgojiteljicama. Iz izloženih radova vidi se da u svih 19 godina koliko se izložba održava izlagačima ne nedostaje mašte i kreativnosti. Izložba je prikaz izrade pisanica od tradicionalnih načina do modernih i suvremenih.

U prigodnom glazbenom programu nastupila je FS „Viline“ iz Krapine. Otvorenju izložbe prisustvovali su i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i dožupan Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek koji je izložbu i otvorio.

Izložba ostaje otvorena do 22. travnja 2016. godine.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content