Pisanice

U Galeriji grada Krapine je od 25. ožujka do 19. travnja 2010. godine bila otvorena već tradicionalna izložba pisanica.

Kao i prijašnjih i ove se godine na izložbu odazvao veliki broj autora. Izloženi su radovi marljivih dječjih ručica iz krapinskih dječjih vrtića, radovi učenika osnovnih škola Krapinsko- zagorske, Požeško – slavonske, Koprivničko – križevačke, Bjelovarsko – bilogorske i Karlovačke županije, učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka, dječji radovi nastali u Likovnoj radionici Gradske knjižnice Krapina, radovi Društva Naša djeca Stubičke toplice. Za izložbu su svoja umjetnička djela pripremili i članovi Društva za pomoć mentalno retardiranim osobama Krapina i korisnici Doma umirovljenika Sv. Nikola iz Krapine. Ove godine po prvi puta predstavljaju se svoji radovima i članovi zagrebačke udruge umirovljenika Melisa pri Centru za kulturu Trešnjevka kao i članovi Likovnog društva Podravka 72 iz Koprivnice. Na osebujan način izrađena ili oslikana jaja napravili su i likovni umjetnici i pojedinci iz Krapine, Zagreba, Zaprešića, Horvata, Zaboka, Krapinskih toplica, Sv. Križa Začretja, Križevaca i Varaždina.   
Pristupi izradi pisanica su različiti od onih tradicionalnih načina pisanja perom i voskom, struganja iglom, bojanja lukom, oslikavanja bojama, obljepljivanja prirodnim materijalima, izrađena od glinamola, keramike, kaširane, kao i oslikana nojeva, gušća i kokošja jaja.
Svake godine uz pisanice kao druga tema predložen je Križni put koji se može izraditi slikarski ili kiparski. Ove godine ima nekoliko Križnih putova izrađenih i slikarski i kiparski. Radili su ih kako najmlađi, tako i likovni umjetnici. Realizirani su od realističkog do minimalističkog prikaza, od dječjeg nesigurnog crteža do zrelih i sigurnih poteza likovnih umjetnika.

Na otvorenju je u prigodnom programu nastupio KUD Krapina i njihovi gosti KUD Horvati iz Horvata – tamburaška sekcija.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content