Edukacija “FILMSKA PISMENOST – ispred i iza ekrana” – 22.2.2024.

U suorganizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra i Pučkog otvorenog učilišta Krapina, u četvrtak, 22. veljače 2024. godine u vremenu od 10 do 16 sati održala se edukacija za učitelje i nastavnike s područja Krapinsko-zagorske županije pod nazivom  FILMSKA PISMENOST – ispred i iza ekrana. Nazočne su pozdravile ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović, viša savjetnica u Hrvatskom audiovizualnom centru Ingrid Padjen Đurić i voditeljica Aktiva učitelja hrvatskog jezika KZŽ Gordana Kučinić. Edukaciju je vodila izv. prof. dr. sc. Marina Gabelica sa Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje kolegije iz područja dječje književnosti i medija.

Sudionici su se na edukaciji upoznali sa teorijskim uporištima o filmskoj pismenosti te su dobili praktične primjere aktivnosti za razvoj filmske pismenosti učenika mlađih i starijih razreda osnovne škole te smjernice razvoja filmske pismenosti u okviru nastavnog predmeta Hrvatski jezik.

Pučko otvoreno učilište Krapina kontinuirano provodi aktivnosti vezane na razvoj filmske publike svih kategorija s naglaskom na filmsko obrazovanje djece i mladih prvenstveno kroz program audiovizualnog opismenjavanja djece i mladih, popularizaciju hrvatskog i europskog filma te promociji filmske pismenosti, ali i promociji kulture gledanja filmova u kinu općenito. S tim u vezi provodit će aktivnosti na edukaciji o filmskog pismenosti nastavnika razredne nastave i profesora hrvatskog jezika u suradnji sa HAVC-om s kojim je ostvarena dobra suradnja, organizirajući stručna predavanja i radionice.

Projektom filmske pismenosti Hrvatskog audiovizualnog centra obuhvaćene su sve djelatnosti centra kojima je namjera dugoročno unapređenje suradnje između audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora u Republici Hrvatskoj, a s ciljem povećanja kvantitete i kvalitete nastave filma, odnosno s ciljem poticanja i promicanja filmske i audiovizualne pismenosti.

Filmska pismenost je sposobnost razumijevanja, analize i interpretacije filmskog jezika i specifičnih obilježja filma kao umjetnosti i medija, kinematografije kao kulturne, socijalne i komunikacijske činjenice te drugih pojmova i fenomena koji su predmet proučavanja filmološke znanosti općenito.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content