Retrospektivna izložba Ivice Bednjanca

U Galeriji grada Krapine je u četvrtak 27. siječnja 2011. otvorena retrospektivna izložba majstora hrvatskog stripa i dizajnera Ivice Bednjanca.
Ivica Bednjanec je rođen 1. lipnja 1934. godine u Zagrebu gdje je i diplomirao na Višoj grafičkoj školi. Do 1967. godine radio je kao nastavnik u Grafičkom školskom centru gdje je predavao tehnologiju grafičkih materijala i ekonomiku i organizaciju grafičke proizvodnje.
Od 1967. godine član je ULUPUH-a i djeluje kao samostalni umjetnik. Počinje objavljivati strip «Lastan» u «Modroj lasti» sa kojom započinje trajnu suradnju. Od 1975. – 1976. surađuje s humorističko -satiričkim časopisom «Kerempuh» – objavljuje seriju humoreski na kajkavskom. Dnevne novine «Vjesnik» objavljuju mu 150 zasebnih naslova stripa «Kiko». Izdavačka kuća «Mladost» objavljuje mu strip –album «Nježni sport-satirička enciklopedija sporta u stripu». Od 1986. godine započinje objavljivati geg strip «Durica» u časopisu «Smib» koji se uz računalnu obradu objavljuje do danas. 1988. godine na Salonu jugoslavenskog stripa u Vinkovcima osvaja Grand prix. 1997. godine Hrvatsko društvo autora stripa dodjeljuje mu Nagradu za životno djelo na Salonu stripa u Vinkovcima. Iste godine je odlikovan Redom Danice Hrvatske. 2006. godine ULUPUH ga nagrađuje Velikom nagradom za životno djelo.
Od 1958. do danas osmislio je i nacrtao 28 stripova s temom iz hrvatske povijesti,12 iz meksičke revolucije,17 iz NOB-a, 2 vesterna i 4 iz Domovinskog rata.
Ivica Bednjanec umjetnik je koji ima iza sebe više od dvije tisuće tabli stripova, oko tisuću scenarija i nebrojeno mnogo prijedloga za produkt dizajn. Jedan manji dio može se vidjeti na ovoj retrospektivnoj izložbi.
Na otvorenju je o autoru i njegovom stvaralaštvu govorila likovna kritičarka Branka Hlevnjak, autorica monografije o Ivici Bednjancu, a u prigodnom glazbenom programu nastupio je Djevojački zbor Srednje škole Krapina.
Izložba ostaje otvorena do 18. veljače 2011. godine


Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content